Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Tom Ölander on poissaTom Ölanderin siirtyminen Science fiction -Valhallaan on päästänyt mielessäni valloilleen hillittömän nostagiavyöryn, kaipuun aikoihin, jolloin me teimme science fictionia sulasta puhtaasta rakkaudesta siihen, emme rahasta, emme pätemisestä, emme varsinkaan mätkiäksemme sillä toisiamme päähän.

Tom oli ruumiillistuma siitä korinttolaiskirjeen kuuluisasta rakkaudesta, joka ei etsi omaansa. Tottahan toki Tom nautti kiitoksista ja tunnustuksesta (kukapa ei nauttisi!), mutta hänen rakkautensa genreämme kohtaan oli pyyteetöntä, pitkäjänteistä, syvää ja aitoa tavalla, joka etsii vertaistaan, eikä ihan heti löydä. Hän uhrasi aikaa, vaivaa ja rahaa science fictionin menestymiselle Suomessa. Hän solmi ja piti yllä yhteyksiä, joita ilman linkittymisemme maailmanlaajuiseen fandomiin olisi tapahtunut paljon hitaammin ja vaivalloisemmin. Tavalla, jota larppaava ja surffaava nykypolvemme ei kenties kykene täysin käsittämään, Tom oli meidän Rossettan kivemme suhteessamme muuhun maailmaan.

Minä en edes kunnolla muista, kuinka oikein tutustuin Tomiin. Tuntuu kuin hän olisi ollut siinä niin kauan kuin scence fiction on ollut elämässäni. Tapasin hänet ensi kerran KingConissa Helsingissä toukokuussa 1982, jonka tapahtuman puuhamoottori hän oli. Jo syksyllä 1982 SweConissa Tukholmassa hän oli se tuttu ja turvallinen, jonka puoleen kääntyä kielivaikeuksissa ym. ongelmatilanteissa.

Ja samanlaisena henkisenä tukena Tom pysyi loppuun asti. Hän jaksoi aina olla kiinnostunut kulloisestakin vaiheesta, hän tarjosi aina apuaan, hänen sydämenasiansa oli nähdä fandomin kukkivan ja kukoistavan. Te lukijat siellä, te ette juurikaan ole lukeneet Tomin tekstejä, joskus ehkä sentään olette kuulleet hänen esitelmiään. Ei hän sillä saralla loistanut, mutta hän oli se usko, joka siirtää vuoria. Te tyhmät kakarat siellä, meillä ei olisi sf-fandomia ilman Tomia. Nyt meidän täytyy yrittää pärjätä ilman häntä. Saa nähdä, kuinka tässä käy. Tsempatkaa ipanat! Titaani on poistunut. Maailma ei olle enää entisensä.

Leena Peltonen


Muistoruno Tom Ölanderille (Jyrki Ijäs)

Tom Ölander 1945-2002 (Juhani Hinkkanen)

Tom Ölanderin haastattelu (vuodelta 1991, Aikakoneen arkistossa)


Takaisin sivun alkuun