Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Peter F. Hamiltonin
The Night's Dawn -trilogia

Vesa LehtinenThe Reality Dysfunction (1996), The Neutronium Alchemist (1997) & The Naked God (1999), amerikkalaiset pokkaripainokset on jaettu kukin kahdeksi osaksi (alkuperäisteokset ovat lähes tuhatsivuisia)


The Reality Dysfunction   The Neutronium Alchemist   The Naked God


Kuuden vuoden raapustus ja yli tuhat sivua per osa. On siinä avaruusoopperaa kerrakseen. Luojan lykky se ei ollut varsinaisesti kuivaa luettavaa. Ei niin että Peter F. Hamilton olisi yrittänyt kirjoittaa tavallista genrekamaa

Ihmiskunta on yli kuudensadan vuoden aikana asuttanut satoja aurinkokuntia ja jakautunut kahteen pääryhmään; Eedenisteiksi ja Adamisteiksi. Eedenistit ovat rationalisteja, pitkälle biomuunneltuja ja lähinnä avaruussiirtokunnissa eläviä ihmisiä (tulee melkein Banksin Kulttuuri mieleen, vaikka tekniikka ei olekaan yhtä korkealla tasolla). Adamistit asuvat lähinnä planeetoilla ja asteroidivöillä, kuuluvat moniin eri uskontokuntiin ja heillä on huonommat avaruusalukset.

Eedenistejä on vähemmän mutta heillä on fuusioreaktoreiden tarvitseman Helium-3n tuottamismonopoli. Heidän rahansa, fuseodollari, on käypä tähtienvälinen valuutta. Keskinäistä yhteyttä he pitävät Affinityksi kutsutulla bioteknisellä telepatialla. Tähän multimieleen kuuluvat heidän älylliset avaruusaluksensa - ja siirtokuntien tietopankkeihin talletetut kuolleiden persoonallisuudet.

Adamistit ovat perustaneet liudan erilaisia etnisiä siirtokuntia joista on muodostunut joitakin useamman planeetan valtakuntia kuten Kulun Kuningaskunta ja (ilmeinen klisee) Keisarillinen Japani. Kristityt ovat yhdistyneet paavin alaisuuteen (mikä nykyisenä pikkulahkojen aikana kuulostaa melko kaukaa haetulta). Ajoittain eri planeetat sotivat keskenään vaikka Confederaatio - jonka laivastolla on huomattavasti tulivoimaa - yrittääkin sovitella.

Maa puolestaan on saastumisen ja liikakansoituksen takia huonossa kunnossa ja täynnä suurkaupunkien päälle rakennettuja kupuja. Kaupungeissa on katujengejä ja jotkut niistä (muodikkaasti) saatananpalvojia. Maapallon yhteishallitus karkottaa vieläkin miljoonittain epätoivottuja ja rikollisia siirtokuntiin - vapaaehtoisten siirtolaisten lisäksi..

Avaruusoopperan piirteitä löytyy roppakaupalla. Planeetoilla on lähinnä yhdenlaista kultuuria, monet niistä tavalla tai toisella konservatiivisia; on viktoriaaninen planeetta, uudisraivaajaplaneetta ja saaristoplaneetta. Ja maankaltaisia planeettoja (joita kutsutaan Terraformattaviksi planeetoiksi) on ilmeisesti runsaasti. Alieneja on (aluksi) vain kaksi; Tyranchat ja Kiintit. Toisesta tietysti sukeutuu se Muinainen Opastajarotu

Tähtienvälinen liikenne on vilkasta ja kaupallista - tähtien väliä matkataan korkeintaan viikoissa. Rahtia ja matkustajia kulkee kaikkiin suuntiin. Suuryhtiöt hoitavat kaikenlaista asetoimituksista siirtokuntien perustamiseen ja maankaltaistamiseen asti. Esim. Lalonde-planeettaa asutetaan erityisen halvalla ja asutusyhtiö osti sen asutusoikeudet planeetan tutkineelta kartoitusfirmalta ja teki siitä monen sadan vuoden investoinnin. Sitten se myi asutusoikeuksia siirtolaisille.

Tosin allekirjoittanutta ihmetyttää, miten noin kuudensadan vuoden päästä edes köyhintäkään siirtokuntaa enää rakennettaisiin pelkällä ihmistyövoimalla. Olivat kristityt sitten kuinka konservatiivisia hyvänsä (USA on aika konservatiivinen ja katsokaa heikäläisiä nyt).

Tausta on hyvin pitkälle ajateltu ainakin teknologisessa mielessä. Yksityiskohtien runsaus melkein varastaa koko shown. Teknisesti ajatellen se on varsin johdonmukainen ja ainakin näennäisesti mahdollinen. Fuusio on yleisin voimanlähde ja oikeaoppisemmin Helium-3sta eikä pelkkää vetyä. Edes materiaalit eivät ole aivan hihasta vedettyjä.

Aseistuskaan ei sorru aivan tavanomaisiin ratkaisuihin. Avaruusalukset taistelevat keskenään itseohjautuvilla taisteluohjuksilla (Combat Wasp eli Taisteluampiaiset), joihin voi asentaa useita erilaisia aseita. Edes tarinan tähdentuhoamisase Neutronialkemisti ei ole mikään Kuolontähden aseistuksen muunnos vaan teoriassa jopa mahdollinen - kunhan joku keksii sen Zero-Tau-kentän (Onkohan Hamilton joskus tutustunut Traveller-roolipeliin? Ainakin taistelukohtaukset vilisevät samantapaisia, kaliiperintarkkoja yksityiskohtia kuin Travellerin valmistajan GDWn kaikki taustamaailmat - Gaussikivääreitä (eli magneettikiihdytysaseita), mega-käsikranaatteja, taisteluhaarniskoita ja niin edelleen. Lisäksi löytyy nanotekniikkaa, antimateriaa, biotekniikkaa ja niin edelleen. )

Monia ihmisiä on paranneltu joko geneettisesti tai bionisesti. Jotkut suvut ovat esimerkiksi tehneet jälkeläisensä kestämään paremmin avaruusalusten rajua kiihdytystä (joka saattaa nousta yli kahdeksan G:n). Geenimuokatutkin ihmiset voivat olla täynnä elektroniikkaa. Melkein jokaisella Adamistilla on neural nanonics (sanapari jota sarjassa toistellaan kyllästymiseen asti) eli päähän asennettu tietokoneen ja kännykän yhdistelmä. Asperiinin tai rauhoittavan sijasta henkilö voi pistää päälle tietyn ohjelman. Käytännöllisesti katsoen kaikki sotilaat ja agentit ovat paranneltuja. Sotilailla on aivotietokoneissaan lähitaisteluohjelmia, upseereilla taktisia ohjelmia. Jotkut palkkasoturit eivät edes vaivaudu pitämään itseään inhimillisen näköisinä.

Raskain ase tässä maailmassa on antimateriapommi (mikä todistaa että Hamilton on lukenut Langfordinsa). Ilmeisesti erään hyvin raskaan planeettapommituksen jäljiltä siviileiltä on kielletty kaikki antimaterian käyttö. Silti antimateria on niin käyttökelpoista ja arvokasta, että sen myymiseen ja valmistamiseen on kehittynyt oma musta pörssi - jonka perässä on koko ajan Konfederaation laivasto ja tiedustelupalvelu.

Tähän sekoitetaan sitten lähinnä kaksi fantasiatekniikkaa - aikaa pysäyttävät Zero-Tau-kentät ja tietysti ylivalomatkustus. Eedenisteilla ylivalomatkustus sujuu alusten synnyttämien madonreikien läpi. Adamistit puolestaan käyttävät singulariteetti-hyppyjä. Aaveille ja muille ulottuvuuksille annetaan kvanttimekaniikkaselityksiä. Tosin riivaajat eivät voi vetäistä nyhjääkään aivan tyhjästä.

Sitten varsinaiseen tarinaan - vaikka se sarjassakin tuppaa ajoittain jäämään taustan yksityiskohtien alle. Tarina alkaa melkoisen hitaasti - puolet ensimmäisestä kirjasta, lähes viisisataa sivua, on erilaisten alkutapahtumien kuvailua ja taustan ja ns. päähenkilöiden esittelyä.

Lyhyesti sanoen koko trilogian juoni on seuraava; Juuri asutettavalla planeetalla pakkotyöporukka pistää toimeen kapinan uuden johtajansa johdolla. Tämä puolestaan sieppaa sattumalta paikalle eksyneen energiaolennon. Sivuvaikutuksena kuolleet alkavat tulla takaisin. He ottavat elävien ruumiita haltuunsa, paiskovat energiasalamoita ja pyrkivät levittäytymään muualle. Ja kunnon kauhutarinan tapaan niihin tehoaa vain paljas teräs tai projektiilit - ei plasma-, hiukkas- tai laseraseet. Varaosistaan ylpeät cybersoturit huomaavat sisäpiuhojensa takkuilevan. Jotkut riivajaiset saavat haltuunsa kokonaisia planeettoja jotka he repäisevät toiseen ulottuvuuteen mutta toisilla planeetoilla tehdään vastarintaa uusin ja vanhoin asein. Tappioita tulee molemmin puolin. Lopulta homma pääsee niin pahaksi, että Eedenistit lähettävät pienen retkikunnan etsimään erään muukalaisrodun jumalolentoa siinä toivossa, että siitä olisi jotain apua. (Allekirjoittaneen mielestä siitä oli aivan liikaa apua)

Tähän samaan soppaan sekaantuu vielä kaikenlaista; Riivajaisgansgerit valtaavat asteroidivyöhykevaltion ja alkavat rakentaa imperiumia; Satanisti haluaa uhrata koko Maapallon Luciferille (jota sivumennen sanoen ei ole olemassa); Tähdentuhoaseen keksijä pääsee karkuun kostoretkelleen; Pieni joukko kapinallisia teinejä haluaa liittyä riivattujen oletettuihin bailuihin; Raskaana oleva teinityttö pakenee omalle viktoriaaniselle planeetalleen tulleita hyökkääjiä, Maan tiedustelupomot riitelevät; Kaikkien planeettojen poliisivoimat ovat liikekannalla; Riivajaiset riitelevät keskenään; Confederaation tiedustelija saa moneen kertaan köniinsä ja niin edelleen

Valitettavasti kaikkia potentiaalisia konflikti-ideoita ei edes käytetä. Adamistit ja Eedenistit tulevat liiankin hyvin toimeen ihmisryhmiksi, joiden välillä pitäisi olla vuosisatainen kauna. Sotilailla ja siviileillä on pari turhankin sivistynyttä riitaa menettelytavoista (ja tällä kertaa siviilit ovat verenhimoisempia kuin sotilaat). Kostonhimoiset heput muuttavat mielensä turhankin helposti.

Tarina on ajoittain aika sirpaleinen. Luvut katkeilevat kun tapahtumat siirtyvät paikasta toiseen. Ajoittain ne tosin pysähtyvät edes samalle planeetalle mm. kuvatessaan palkkasoturien itsemurhatehtävää riivattujen ensimmäisenä valtaamalla planeetalla tai vallatun alueen vapautusyritystä teollisuusplaneetalla. Jotkut hyökkäykset kuvataan melko yksityiskohtaisesti, kun toisista vain mainitaan että ne ovat jo tapahtuneet.

Erilaisia sivuhenkilöitä pullahtaa esiin tiheään tahtiin. Joskus näkökulmahenkilö saattaa muuttua kesken lauseen. Tarkoituksena on ilmeisesti kuvata ainakin joitakin niistä tuhansista ihmisistä, joita konflikti tavalla tai toisella koskettaa. Papin johtama lapsikatras Lalondella, erilaiset sotilaat ja palkkasoturit, avaruuslaivaston upseerit, rikolliset, itse riivajaiset ja niin edelleen.

Joshua Calvert, naissankari ja avaruusaluksen omistaja, käväisee silloin tälloin tarinassa perimänsä Lady MacBeth-aluksen kanssa. Pallonmuotoisella koslallaan hän tekee klassisia temppuja kuten karkumatka Lagrangen pisteen kautta ja kaasujättiläisen posauttaminen gangsterien naamalle.

Mutta muitakin löytyy ja rutkasti: Syrinx, Edenistialuksen naiskapteeni; Quinn Dexter, pikkukonna ja saatananpalvoja ja homman pääsyypää; Ione Saldana, Tranquillityn avaruusasumuksen yksinvaltiatar; Alkad Mzu, tähdentuhoaseen kehittänyt tiedenainen; Pappi Horst Elwes; Samual Aleksandrovich, Confederaation laivaston pääamiraali; Andre Douchamp, palkkasoturialuksen kapteeni, joka ei häikäile avaruusrosvoiluakaan; Darit, Valiskin avaruusasumuksen asukas ja asumuksen mielen jälkeläinen; Erik Thackhar, Confederaation tiedustelupalvelun nanotehostettu agentti; Jay Hilton, pikkutyttö joka lopulta päätyy alienien hoiviin; Kiera Salter, sadistinen ja kunnianhimoinen riivajainen; Louise Kavanagh, Norfolkin viktoriaanisen planeetan tyttö, joka odottaa Joshuan lasta; Annette Ekelund, Ombey-planeetan riivajaisporukan johtaja; Fletcher Christian, kuolleista palannut Bounty-laivan kapinallinen; Itse Al Capone ja niin edelleen ja niin edelleen.

Tietoisesti tai tietämättään Hamilton näyttää käyttävän samanlaista taktiikkaa kuin Charles Dickensin on joskus väitetty käyttäneen; hän yrittää hukuttaa henkilöhahmojen ohuuden niiden paljouden alle.

Juonessa sinänsä ei näytä olevan mitään omaperäisiä loikkauksia - se ei tunnu olevan Hamiltonilla tapana. Sarja "inhimillisiä draamoja" suoraan televisiokäsikirjoittajan juonilistalta, raivokkaita taisteluja ja takaa-ajoja ja uhkailevia konnia. Mutta seikkailukirjoittajana Hamilton osaa asiansa ja saa toimintakohtauksiin kunnollista jännitettä.

Muuten kuolleiden palaamiselle lasketaan lähinnä se yhteiskunnallinen vaikutus, että masentuneet eivät enää tee itsemurhia. Kaikki kuolleethan päätyisivät loppujen lopuksi vastapuolelle. Kuolemanjälkeinen elämä sinänsä ei vastaa juuri minkään valtauskonnon käsityksiä. Eedenistit tosin nauhoittavat mielensä joten mihinkähän heidän sielunsa menevät

Tietysti juonten joukossa on "kuolemanjälkeinen rakkaus" parin yksinäisenä kuolleen riivajaisen löytäessä toisensa samalla kun heidän ympärillään soditaan. Nimenomaan tämä sivujuoni tuntuu unohtuneen loppukommenteista.

Itse Hamilton väittää jutun kertovan vastuun ottamisesta mutta kyllä se aika keveäksi jää. Siis että mene naimisiin lapsesi äidin kanssa? No, asianmukaista mutta mitään uutta siinä ei ole.

Ja onkin pettymys kun melkoisen yksityiskohtaisen tarinan jälkeen "Kosminen pelastaja"-loppu lässähtää niskaan. Kvanttimekaniikka ja madonreiät repeilevät liiankin siististi ja pulmat vain pyyhkäistään pois. Ehkä juttu meni hieman liian pitkälle ja heppu joutui turvautumaan Deus ex Machinaan tilanteen selvittämiseksi (tai kustantajan tyydyttämiseksi). No, ehkä hän ei halunnut Robert Jordaniksi

Jotkut hahmot, joille olisi luullut löytyvän enemmänkin käyttöä, eivät loppujen lopuksi tee paljon mitään. Kaikkien hahmojen tulevaisuuteen ei lopussa edes viitata. No, siitä kai olisi tullut trilogian neljäs osa

Jos Hamiltonin asenteet ovat ns. ultra-oikeistolaisia, kuten kuulemma jotkut brittiarvostelijat ovat väittäneet, ei sitä ainakaan suoraan näistä opuksista näe. Mm. Lalonden asutusyhtiön voitonmaksimointipolitiikkaa siirtolaisten kustannuksella ei varsinaisesti puolustella. Asevarustelua kyllä on joka paikassa melkein kyllästymiseen asti - joskin sen voi perustella avaruusopperan lajityypillä.

Viimeisessä osassa Hamilton tosin tuntuu jonkin verran siirtyneen puolustuskannalle - Kulun kuningaskunnan asevoittoista politiikkaa jopa jonkin verran arvostellaan, tosin riivajaisten suulla. Kuun ja Marsin kommunistihallitukset esitellään kaikkien muiden mahdollisten hallitusmuotojen joukossa. On myös hankala sanoa onko kirjailija samaa mieltä Ombeyn hallitsijan kanssa, joka kannattaa "valistunutta yksinvaltiutta" Ainakaan hän ei ryhdy perustelemaan asiaa sen tarkemmin. Eikä hän ilmeisesti pidä varsinaisesti hyväksyttävänä rikkaampien planeettojen yritystä jättää nuoremmat ja köyhemmät siirtokunnat oman onnensa nojaan. Tämäkin tulee kyllä niin myöhään viimeisessä osassa, että se vaikuttaa päälleliimatulta.

Ja kysymys melkein onkin, kumpi ompi pahempi; Maan tiedustelupalvelu vai supervoimainen Quinn Dexter...


Esittely Hamiltonin kokoelmasta A Second Chance at Eden Kolahtaneissa kirjoissa

Peter F. Hamilton - The Official Website

Peter F. Hamilton Information Page


Takaisin sivun alkuun