Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Talvinen tarina

Talvinen tarina

Mark Helprin: Talvinen tarina
(Winter's Tale, 1983).
Tammi (Keltainen kirjasto 192), 1985, sidottu,
ISBN 951-30-5989-8, 740 s.
Suom. Eva Siikarla.
En tiedä, onko tämä oikea osoite tälle jutulle, mutta kuitenkin...

Kysymys on Kolahtaneesta kirjasta. Se on Mark Helprinin kirjoittama v. 1983, alkuperäiseltä nimeltään Winter´s Tale, Eva Siikarlan suomentama Talvinen tarina, joka on julkaistu 1985 ja Tammen kustantama. Olen sen joskus ostanut kirja-alennusmyynnistä, pehmeäkantinen versio, joka näyttää maksaneen 25 mk joskus kymmenen vuotta sitten. Siellä se on kirjahyllyssä lojunut kaikki nämä vuodet ja joskus olen sitä yrittänyt lukea, mutta aina se on tyssännyt muutaman sivun jälkeen. (kaikkiaan siinä on 740 sivua)

Tänä kesänä otin sen jälleen esiin, kun muuta lukemista ei ollut ja PÄÄTIN lukea sen kokonaan. Hyvä päätös, sillä se vei minut mukanaan ja muutama yö tuli valvottua sen kanssa, enkä kadu hetkeäkään. Harva kirja saa lukijansa yhtä aikaa sekä nauramaan ääneen, itkemään surusta ja vielä jännittämään päähenkilöidensä kohtaloita. Minulle ainakin kävi niin.

Takakannen mukaan Talvinen tarina on satu rakastavaisista, uneksijoista, hulluista ja neroista. Otin selvää kirjailijasta ja suomalainen tietosanakirja (W&G) kertoo hänestä seuraavaa: Helprin, Mark (s. 1947), yhdysv. kirjailija. Romaaneissaan ja novelleissaan mielikuvituskertoja ja mystikko. Juutalaisaiheiden käsittelijä, mm. romaani Talvinen tarina juut. kulttuurin tuhatvuotisen valtakunnan myytistä.

Varsinaista kirja-arvostelua en osaa kirjoittaa, kirjoittakoon joku taitavampi, jos on kirjan lukenut...

Jorma RyynänenTakaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun