Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Midas

Midas
Wolfgang Jeschke: Midas
(Saksankielinen alkuteos Midas, 1987).
New English Library, 1990,
ISBN 0-450-50937-0, 222 s.
Kirjailijan oma englanninnos.
Oheisen kansikuvan alkuperämaasta emme
ole varmoja, jostain Itä-Euroopasta kuitenkin.
On vuosi 2016. Kaukoidässä ei enää oikein siedetä amerikkalaisia eikä edes jenkkiläinen luottokortti kelpaa - ilmalaivan lippuun tarvitaan riihikuivaa käteistä. Lomalla oleva NASA:n astronautti Peter Kirk (!) joutuu todistamaan tiedemiestyötoverinsa kuolemaa tulipalossa - samaan aikaan kun maailman lehdistössä alkaa liikkua tietoja tiedemiesten kuolemista - ja huhuja kaksoisolennoista. Trilleriperinteitä noudattaen Kirk joutuu sekaantumaan hengenvaaralliseen peliin, kun salamurhaajat seuraavat häntä kiertoradalle asti ja takaisin. Eikä Yhdysvaltain tiedustelupalvelukaan käsittele häntä aivan silkkihansikkain.

Jeschke on itse kääntänyt kirjansa, eikä se valitettavasti ole parasta mahdollista englantia. Huonot ja turhan lyhyet lauserakenteet jättävät tekstiin hataruuden tunnun, jota alkutekstissä ei ehkä ole.

Tarinan lähitulevaisuus sinänsä on tarkkaan harkittu - ja joidenkin ennustusten voi katsoa jopa onnistuneen, kun kyseessä on yli kymmenen vuotta vanha kirja. Tosin Khomeinin kuoleminen nyt ei ole mikään suuren ennustuskyvyn mitta. NASA:llakin menee tässä kirjassa paremmin omassa todellisuudessamme. Tekniikka on melkein nykypäivää - paitsi ilmalaivojen yleistyminen ja tietysti ihmiskopiot. Energiaa säteilytetään maanpinnalle energiasatelliiteista. Sähköposti on muuttunut jo ääniviestien lähettämiseksi (ja sopii muistaa että 1987 netti ei ollut vielä kovinkaan suuressa huudossa).

Teema sinänsä sopisi kyberpunk-romaaniin, vaikkei kirjassa vilisekään suuryhtiöitä ja tekojäseniä. Piristävästi ihmiskopiotekniikka ei ole täydellistä eikä kaikenkattavaa.

Wolfgang Jeschke

Wolfgang Jeschke on saksalaiskirjailija, joka syntyi nykyisen Tsekkoslovakian puolella Tschechinissä 1936 mutta kasvoi Asbergissa lähellä Ludwigsburgia. Ylioppilaaksi hän pääsi 1959 ja opiskeli Münchenin yliopistossa filosofiaa, germaanisia kieliä ja kulttuuria sekä englannin kieltä ja kirjallisuutta. Hän on toimittanut monia saksalaisia SF-sarjoja (jobi mihin monet muutkin manner-Euroopan scifikirjoittajat ovat leipätöikseen ryhtyneet). Hän oli myös mukana 1955 perustamassa SFCD (Science Fiction Club Deutchland) -yhdistystä. Monet hänet teoksistaan on palkittu saksalaisella Kurd Lasswitz -palkinnolla, mm. Midas vuonna 1989.

Vesa Lehtinen

Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun