Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

The Difference Engine

Difference Engine

William Gibson & Bruce Sterling:
The Difference Engine (1991).
Bantam Spectra, 1992, paperback,
ISBN 0-553-29461-X, 432 s.
Kansikuva Tony Randazzo.
Kun kaksi kuuluisaa ja tunnettua kyberpunk-kirjailijaa pistää päänsä yhteen, tuloksena on sitten kai mahtava, rajoja rikkova opus. Ja kaikkea kanssa.

Onpa siis viime vuosisadan puoliväli. Lordi Babbage muutti maailman keksimällä ensimmäisen höyrykäyttöisen tietokoneen ja teollinen vallankumous lähti liikkeelle etuajassa. Lordi Byron on Englannin Radikaalipuolueen pääministeri. Amerikassa on sisällissota ja britit tukevat intiaaneja antaakseen jenkeille lisämurheita. Kirjassa on kyllä kaikki se, mitä kyberpunkkifanit näkevät hyvinä puolina ja ei-fanit huonoina puolina meinaan surkea ihmiskuvaus. Viktoriaanisesta arkeologista ei saa muuta irti kuin sen, että hän on tavallisen näennäismoraalinen ja kiimainen kuin pupujussi. Ja Sherlock Holmeskin on eläväisempi kuin brittien tiedustelupalvelun pää.

Ai niin. Scifin piti olla ideoiden kirjallisuutta. No, kai tästä niitä ideoita löytyy. Ollaan taas informaation perässä tällä kertaa se on kasa reikäkortteja. Sosialistivallankumous alkaa Lontoossa kun tulee ensimmäinen suuri kaasusumukatastrofi. Ja tietysti niitä erikoisaseita piti tunkea tähänkin kirjaan. Kaipa kirjailijapari voivotteli kolmena miehenä, kun kyberavaruutta ei saanut järkevällä tavalla mukaan. Rekvisiittaa löytyy kyllä kaikkeen makuun. Joistakin voisi hieman kysellä, olisivatko ne välttämättä syntyneet tietokonetekniikan sivutuotteina joskin lujuuslaskelmien teko hirmuliskojen luista ei sinänsä ole niin naurettavaa kuin miltä se kuulostaa.

Yleisesti ottaen kirja on helkkarin sekava eikä lukija välttämättä saa ensinkään selvää. mistä nyt loppujen lopuksi oli kysymys.

Vesa Lehtinen


Ja perään toimittajan eriävä mielipide. Difference Engine on hieno kirja. Kaikkiruokainen nautti siitä enemmän kuin yhdestäkään kirjailijoiden sooloteoksesta. Teoksen täydellinen sisäistäminen vaatii huomattavaa yleissivistystä mutta apuna on onneksi Eileen K. Gunnin The Difference Dictionary. Lukekaa ja nauttikaa (tai jotain muuta ympäripyöreää ja banaalilta kuullostavaa...)

Juhani Hinkkanen


Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun