Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Joris of the Rock

Shy Leopardess

The Neustrian CycleLeslie Barringer: Gerfalcon.
The Neustrian Cycle Book One.
(1927).
Newcastle Publishing (Forgotten Fantasy Volume VII), 1976, trade paperback, ISBN 0-87877-106-9, 310 s.
Kansikuva George Barr.


Leslie Barringer: Joris of the Rock.
The Neustrian Cycle Book Two.
(1928).
Newcastle Publishing (Forgotten Fantasy Volume IX), 1976, trade paperback, ISBN 0-87877-108-5, 318 s.
Kansikuva George Barr.


Leslie Barringer: Shy Leopardess.
The Neustrian Cycle Book Three.
(1948).
Newcastle Publishing (Forgotten Fantasy Volume XIII), 1977, trade paperback, ISBN 0-87877-112-3, 392 s.
Kansikuva George Barr.
Leslie Barringer syntyi 1895 Yorkshiressä, Englannissa, koulumestarin poikana. Osallistuttuaan kunniakkaasti ensimmäiseen maailmansotaan (haavoittui 1917, vapautettiin palveluksesta) hän ryhtyikustantamon palvelukseenja kiinnostui historiasta. Hän kirjoitti ensimmäisen historiallisen romanssifantasiansa Gerfalcon 1927 ja jatkon, Joris of the Rock, 1928. Molemmat julkaistiin pieninä painoksina sekä Englannissa että Amerikassa ja saivat kriitikoilta kiitosta, mutta eivät laajaa julkisuutta. Kirjat jäivät fantasian keräilijöiden yksinoikeudeksi lähes 50 vuodeksi.

Vuonna 1948 Barringer julkaisi trilogian kolmannen osan, Shy Leopardess. Kirja sivuutettiin täydellisesti. Sitä ei julkaistu USA:ssa, Englannissa sitä ei edes arvosteltu. Kun Newcastle Publishing Company otti trilogian Forgotten Fantasy -sarjaansa, he kykenivät löytämään kaksi ensimmäistä osaa, mutta Shy Leopardess oli kertakaikkiaan kadonnut. Kaikki kirjapalvelut USA:ssa ja Englannissa mobilisoitiin, mutta yli vuoden etsintä oli täysin tuloksetonta.

Lopulta yksityinen kirjojen keräilijä, Al Germeshausen, tarjosi hallussaan olevaa, ilmeisesti ainoaa kappaletta kirjasta. Nidos purettiin ja siitä otettiin kopioimalla uusi painos, minkä jälkeen kirja sidottiin uudelleen alkuperäisasuun ja palautettiin Germeshausenille.

Newcastle julkaisi trilogian uusintapainokset vv. 1976-77, mutta nyt jo (vuonna 1990) näyttää siltä, että ne jakavat ensipainosten kohtalon. Yhdysvaltain lyhytikäisessä kirjamaailmassa ne ovat taas kadonneet näkyvistä. Historiallinen fantasia on suppean piirin ilo, mutta näiden kirjojen ei olisi suonut häviävän ulottuvilta. Niihin on vaikea sovittaa mitään mainesanaa; ne eivät ole historiallisia romaaneja, koska niissä puhutaan Neustriasta, ei Ranskasta (vaikkakin tapahtumapaikkana melkoisen ilmeisesti on myöhäiskeskiajan Ranska). Ne ovat romansseja, mutta sangen realistisia. Ja fantasiaksi niissä tapahtuu varsin vähän mitään fantastista; yksi aave koko trilogiassa.

Gerfalcon kertoo nuoren kreivin seikkailuista tuntemattomana, kunnes hän lopulta saa takaisin holhoojan ryöstämän perintönsä. Joris of the Rock on lainsuojaton, joka on rakastunut noitaan. Shy Leopardess on nuori herttuatar, jonka kaksi uskollista ritaria auttavat häntä kostamaan isänsä kuoleman. Puhdasta romanssiainesta.

Kuitenkin Gerfalconin Raul on lähinnä ujo poika, jota hänen säätytoverinsa kiusaavat. Jorisissa on samanlainen poika, josta tulee munkki, ja Joris itse ei suinkaan ole mikään jalo Robin Hood, vaan armoton rosvo, joka raiskaa tyttöjä ja ryöstää köyhien kyläläisten lehmiä. Hänen lemmittynsä puolestaan harrastaa paholaisenpalvontaa piirissä, jossa paholaisen virkaa hoitaa kylän apteekkari hirvensarvet päässä. Jolande, ujo leoparditar (suvun vaakunan mukaan) joutuu holhoojansa surmattua hänen isänsä ja naitettua hänet pojalleen kestämään esiliinakseen määrätyn aatelisnaisen loputonta kertoilua rikkaista sukulaisistaan; hänen ongelmansa on vältellä noitia jahtaavaa munkkiopettajaansa ja kun Jolande lopulta ottaa kostonsa, on epäselvää, tapahtuuko se isän puolesta vai siksi, että aviomies on syöttänyt hänen kissanpoikansa koirilleen.

Kirjojen paras anti on samalla syy niiden jatkuvaan katoamiseen näyttämöltä; ei loistokkaita seikkailuja, vaan arkipäivän riesoja; ei kiihdyttäviä sankareita ja seksikkäitä sankarittaria, vaan tavallisia ihmisiä melko karuina aikoina. Neustria-kirjat kieltäytyvät sopimasta mihinkään ryhmään ja kaavaan. Newcastle ei ole merkinnyt näkyviin painosmäärää, mutta se on taatusti pieni. Omistamisen ja säilyttämisen arvoisia kirjat silti ovat.

Eija Elo


Toimittajan huomautus: Nänä teokset ovat tosiaankin katoamassa uudelleen. Tällä hetkellä (30.12.2001) niitä on saatavilla ainoastaan antikvariaateista, paras kirjahaku näille markkinoille on mielestämme AddALL, kokeilkaa sitä.Takaisin Kolahtaneisiin kirjoihin

Takaisin sivun alkuun