Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Cube

Kuka rakensi kuution?Takaisin DVD-hakemistoonCube.
Ohjaus: Vincento Natali.
Pääosissa: Maurice Dean Wint,
Nicole de Boer, Nicky Guadagni.

Myönnetään, elokuvan ohjaaja ja näyttelijät ovat täysin outoja minullekin. Cube on kanadalainen tyylipuhdas scifi-elokuva, johon on vaikea Suomessa törmätä, ellei todella sitä yritä. Vaivannäkö kannattaa kyllä, sillä vaikka Cube ei leffa-scifiä mullistakaan, elokuva on kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Cube lähtee liikkeelle hieman Salaisten kansioiden hengessä. Kuusi ihmistä löytää itsensä suuren kuution sisästä. Kukaan ei muista, miten on sinne joutunut; kukaan ei tiedä kuution rakentajaa; kukaan ei tiedä kuution ja sen vankien tarkoitusta.

Ihmiset ovat erilaisia. Yksi on matemaatikko, toinen poliisi, kolmas muuten vain kekseliäs, yhdestä ei näyttäisi löytyvän mitään omaperäistä... Myöhemmin joukkoon liittyy myös autisti, joka ei ole Hollywood-autisti (älykäs, söpö, hieman hassu), vaan aidon tuntuinen autisti (kovaääninen, kommunikointikyvytön, hermoille käyvä, arvaamaton).

Kuution seinässä, katossa ja lattiassa on ovi, joka johtaa täsmälleen samanlaiseen uuteen kuutioon. Pian selviää, että kuutioita on tuhansia. Rakennelma on siis valtava. Eikä tässä vielä kaikki. Joissakin kuutioissa on ansoja, jotka tappavat vierailijan välittömästi. Eräässäkin huoneessa terävät rautalangat kuutioivat ja viipaloivat ihmisen pikkupalasiksi puolessa sekunnissa.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Jokainen kuutio on numeroitu. Numerot ilmeisesti - tai sitten eivät - kertovat sen, onko huone ansoitettu ja miten kyseinen kuutio sijaitsee valtavassa rakennelmassa. Kuusikon on pakko pistää hynttyynsä yhteen ja yrittää löytää tiensä ulos.

Nyt tietenkin ihmettelette, miten elokuva, joka tapahtuu lähes kokonaan täsmälleen samanlaisissa kalustamattomissa pikkuhuoneissa, voi olla mielenkiintoinen. Totta onkin, että ei Cube visuaalisuudella tai tehosteilla mässäile. Tärkeämpää on itse juoni. Katsojan on pakko yhtyä päähenkilöiden kummasteluun kuutiosysteemin tarkoituksesta ja rakentajista.

Cube kerjää verta nenästään. Se kuulostaa näppärältä idealta scifi-novelliin, mutta mahdottomalta aiheelta elokuvaksi. Elokuva toimii silti, koska se ei ole liian pitkä (90 min.) ja koska tekijät ovat aivan tosissaan. Myös näyttelijät ovat miellyttävän tavallisia ihmisiä, mikä auttaa samaistumista.

Harmi vain, että Cube pettää aivan viimeisillä hetkillä. Ihan kuin olisi pakko ollut saada mukaan ainakin yksi toimintakohtaus, ja sitten se tehdään tyylillä, joka ei lainkaan sovi yhteen aiemmin nähdyn kanssa. Omaperäisestä scifi-leffasta tuleekin ihan tavallinen jännäri. Nyyh!

DVD:n ekstrat: Muistiinpanoja, story boardeja, valokuvia, kommentoiva audioraita, traileri ja nettijuttuja tietokoneen kanssa käytettäväksi. Widescreen 1.85:1. Pätevä perus-DVD.

Pisteet elokuvalla (1-5): 3,5
Pisteet DVD:lle: (1-5): 3

Marko Ahonen


cubethemovie.com (virallinen sivu)


Takaisin DVD-hakemistoon


Takaisin sivun alkuun