Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta


Vastaus kaikkeen on matematiikkaTakaisin DVD-hakemistoonPi.
Ohjaus: Darren Aronofsky.
Pääosassa: Sean Gullette.


En tiedä, onko Pi varsinaisesti scifiä, mutta en ala nipottaa asian suhteen. Mutta sen tiedän, että kyseessä on omaperäinen ja erilainen elokuva, joka varmasti kiinnostaa useimpia laatu-scifin ystäviä.

Pi on myös hyvä syy modifioida DVD-laite myös jenkkilättyjä toistavaksi. Kyse on pienimuotoisesta ja pikkurahalla tehdystä persoonallisesta elokuvasta, joka normaalisti tuskin päätyy Suomeen muuta kuin enintään jonkun leffafestivaalin ohjelmistoon.

Pi on vuonna 1999 valmistunut pieni kulttileffa, jonka yleisö äänesti independent-elokuville tarkoitetuilla Sundance-festivaaleilla suosikikseen. Sinällään erikoista, sillä itse elokuva on mustavalkoinen ja tyylipuhdasta taidetta. Paljoa enempää epä-Hollywood ei elokuva voi olla. Matematiikka ja juutalaisuus tuskin ovat maailman seksikkäimpiä aiheita, mutta silti Pi toimii komeasti.

Tarinan päähenkilö on matemaattinen nero nimeltään Maximillian Cohen (Sean Gullette). Kuten useimmat nerot hän viihtyy itsekseen, on kaiken aikaa hiipivän hulluuden partaalla ja henkilökohtainen hygieniakin on päässyt vähän unohtumaan. Mutta mitäpä saippuasta, kun on numerot.

Cohenilla on unelma. Jo 10 vuoden ajan hän on etsinyt matemaattista logiikkaa sekasotkusta - tarkemmin sanoen pörssikursseista. Jos pörssikurssien salat selviävät, se on tietenkin valtavan tärkeä keksintö, jolla voi tehdä paljon rahaa. Rahaa enemmän Coenia kuitenkin kiinnostaa urakan tarjoama haaste.

Tarinassa on myös roistoja, joten Pissä on myös aivan selkeä jännärijuoni, mutta se ei kuitenkaan nouse koskaan pääasiaksi. Tärkeintä on päähenkilö ja hänen mielenliikkeensä, jota elokuva tyyli tukee täydellisesti. Pi on levotonta katsottavaa. Elokuva ei pysy paikallaan. On kuin koko leffa olisi menossa hulluksi päähenkilönsä mukana.

Koska Pi on tehty pennosilla, tekijät ovat joutuneet improvisoimaan. Esimerkiksi Cohenin tietokoneet on kehitetty kaikenlaisesta kompuuterisälästä ja elektroniikkaroskasta, jotka välillä näyttävät olevan yli 20 vuotta vanhoja. Mutta silti kuvaruudulla kaikki näyttää uskottavalta. Mustavalkoisuus ja pienimuotoisuus saavat aikaan myös sen, että Pi mahtuu harvinaisen hyvin telkkariin.

Pitä ei varmasti voi suositella kaikelle kansalle. Se on harvinaisen älykäs ja kompromissiton elokuva. Suurta yleisöä Pi ei edes havittele, ainoastaan valikoituja laatukatsojia, joita tiedän scifistien joukossa olevan runsaasti.

DVD:n ekstrat: Traileri, elokuvan tekijöiden muistiinpanoja, dokumentti Pin tekemisestä, pois jääneitä kohtauksia, kommentoiva audioraita, tietoa näyttelijöistä ja elokuvan tekijöistä ja musiikkivideo. Widescreen 1.66:1. Jos tietokoneesta löytyy DVD-asema, Pi vie katsojansa myös Internetiin. DVD:hen on selvästi satsattu, mikä onkin loogista, sillä kyse on elokuvasta, johon haluaa katsomisen jälkeen tutustua muutenkin.

Pisteet elokuvalle (1-5): 4
Pisteet DVD:lle (1-5): 4

Marko Ahonen


Pi The Movie (virallinen sivu)
The Ridiculously Enhanced Pi Page (ilo irti matematiikasta)


Takaisin DVD-hakemistoon


Takaisin sivun alkuun