Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

eXistenZ

Elämän näköistä peliäTakaisin DVD-hakemistooneXistenZ.
Ohjaus: David Cronenberg.
Pääosissa: Jennifer Jason Leigh,
Jude Law, Willem Dafoe.

Video- ja tietokonepelien liikevaihto ohitti elokuvabisneksen arvon jo vuosia sitten. Silti jokainen itseään kunnioittava sanomalehti yrittää huomioida kaikki ensi-ilta-leffat, mutta harva kirjoittaa sanaakaan peleistä. Kuitenkin pelien tekeminen on luovaa työtä siitä missä elokuvankin.

Edellinen saarna oli innokkaan pelaajan puheenvuoro tietokone- ja videopelien puolesta. Kun sain kuulla, että vanha pervo David Cronenberg sijoittaisi seuraavan elokuvansa pelimaailmaan, olin innoissani.

Pelin nimi on eXistenZ. Sen on suunnitellut tämän planeetan nerokkain pelintekijä (Jennifer Jason Leigh), joka elokuvan alussa esittelee keksintöään faneilleen. eXistenZin idea on se, että peli kytketään suoraan selkärankaan, ja että tapahtumat näyttävät täysin todellisuudelta. Peli tapahtuu siis ihmisen päässä, ei näytöllä.

Kuinka ollakaan paikalle sattuu hullu pyssymies, joka yrittää murhata pelinsuunnittelijatähden. Hän pakenee paikalta ja alkaa selvitellä tapahtunutta yhdessä apulaisensa (Jude Law) kanssa.

eXistenZ on Cronenbergin elokuvaksi harvinaisen normaali scifi-jännäri. Ohjaaja tunnetaan biologisista kauhukuvistaan, mikä onkin eXistenZin omaperäisin piirre. Esimerkiksi selkärankaan tehty peliportti näyttää aivan anukselta, siihen kytkettävä johto napanuoralta ja peliohjain on kuin elävä sikiö. Peliä ei ohjata millään joystickillä, vaan hieromalla ja pyörittämällä ohjainta. Jos ohjain menee epäkuntoon, apuun ei kutsuta insinööriä, vaan lääkäri antamaan parantava ruiske.

Aivan oma lukunsa on pelissä käytettävä ase, joka on koottu luista ja rustoista ja joka ampuu ihmisen hampaita. Enpä tähän hätään keksi, mitä voisi olla tyyliltään enemmän Cronebergia.

Yksityiskohdissaan eXistenZ siis loistaa, mutta itse pääjuoni on aika tavanomainen. Tuskin paljastan suurtakaan salaisuutta, kun kerron pointin olevan se, missä peli loppuu ja mistä todellisuus alkaa. Ennenvanhaan elokuvissa jippoiltiin samalla tavalla unien suhteen, mutta nykyään virtuaalitodellisuus on muodikkaampaa.

eXistenZ toimii kuitenkin mallikkaasti lähes loppuun saakka. Toden ja "unen" rajaa saadaan sotkettua ihan kiitettävästi. Suuri pettymys oli kuitenkin elokuvan loppuratkaisu. Jos katsoja on Cronenbergin fani, loppu tuntuu turhan "normaalilta". Jos katsoja on peliharrastaja, loppu tuntuu turhan sovinnaiselta, varsinkin Cronenbergin leffaksi.

DVD:n ektrat: Eipä paljoa. Elokuvan traileri, widescreen 1.77:1, Dolby Digital.

Pisteet elokuvalle (1-5): 4
Pisteet DVD:lle (1-5): 2

Marko Ahonen


David Cronenberg's eXistenZ (viralliset sivut)


Takaisin DVD-hakemistoon


Takaisin sivun alkuun