Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Tätä on DVD

Marko Ahonen
- DVD korvaa lähiaikoina VHS-kasetin mediana, jolta ihmiset katsovat kotonaan elokuvia. Vastaavanlainen muutos äänipuolella oli siirtymä LP-levyistä CD-kiekkoihin, mutta DVD:n pitäisi valloittaa maailma nopeammin. USA on jo valloitettukin.

- DVD on digitaalinen media. Ulkoisesti levy näyttää CD:ltä.

- DVD:ssä oleellisinta on se, että ensimmäistä kertaa ihmisillä on mahdollisuus nähdä ja kuulla elokuvat siinä muodossa kuin on tarkoituskin. Kohtalainen telkkari ja äänentoistosysteemi ovat kuitenkin lähes must. Jos audiopuoli pystyy tarjoamaan Dolby Surroundin tai peräti Dolby Digitalin, niin DVD:tä hankkimaan ja nopeasti, mars, mars.

- DVD:lle ei voi äänittää, joten täysin se ei vielä VHS:ää korvaa.

- Maailma on jaettu DVD:n suhteen kuuteen alueeseen. USA:ssa ja Kanadassa maakoodi on 1 ja Euroopassa 2. Muilla on harvoille merkitystä. On olemassa jonkin verran myös koodittomia levyjä, jotka näkyvät kaikkialla maailmassa.

- Maakoodin vuoksi esim. USA:sta hankittuja elokuvia ei voi katsoa Suomesta ostetussa laitteessa. Maakoodin voi kiertää modifioinnilla, joka maksaa 600-900 markkaa. Sen tekeminen lopettaa laitteen takuun. Jotkut firmat myyvät valmiiksi modifioimiaan laitteita ja antavat niille vuoden takuun omasta pussistaan.

- USA:ssa on ilmestynyt jo tuhansia DVD-elokuvia ja muita ohjelmia. Suomessa muutama sata. Ilmestymistahti on kuitenkin kova ja kiihtyy kaiken aikaa.

- DVD-levyllä on lähes aina tilaa muullekin kuin varsinaiselle elokuvalle. Usein mukana on lopullisesta elokuvasta poisjätettyjä kohtauksia, vaihtoehtoisia loppuratkaisuja, the making of -dokumentteja, haastatteluita, kuvia, ääninäytteitä, vaihtoehtoisia ääniraitoja (esim. koko leffa ohjaajan kommentoimana), tietoja ohjaajasta ja näyttelijöistä, pelejä, trailereita ja kaikenlaista muuta sälää.

- Tekstitykset ja dubbaukset usealle eri kielelle ovat DVD:llä itsestäänselvyys. Teksti ja ääni eivät siis "ole kiinni" itse elokuvassa, vaan niitä voi vaihtaa vaikka kesken katselun.

- Netin kautta Jenkkilästä tilatut elokuvat maksavat yleensä 15-21 taalaa. Joskus vähemmän, joskus enemmän. Suomalaiset levyt taas 139-169 markkaa. Hintojen pitäisi vielä laskea.

- DVD-laite maksaa nykyään halvimmillaan alle kolme tuhatta markkaa. Tietokoneeseen DVD-kortin saa jo tuhannella markalla. Jos kortilla on oikeat ulostulot, elokuvia ei tarvitse katsoa monitorilta, vaan tietokoneen liittäminen telkkariin onnistuu myös.

- Kiihkeimmät elokuvanharrastajat ovat jo siirtyneet DVD-aikaan. Muu maa tekee sen todennäköisesti jouluna 2000. Vuonna 2001 Suomikin elää DVD-aikaa.


Takaisin DVD-hakemistoon


Takaisin sivun alkuun