Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Simulantit

Dickin
idea-arkku

Philip K. Dick: Simulantit (Simulacra, 1964).
Like, 1999, nidottu, ISBN 951-578-675-4, 192 s.
Suom. J. Pekka Mäkelä.
Kansi Tommi Hänninen.
Simulantit-romaani (alunp. 1964) ei kuulu Philip K. Dickin maineikkaimpiin kirjoihin, mutta kun miehen jäämistössä riittää mistä suomentaa, niin pienemmätkin teokset kannattaa nuuskia. Kirjailijaa tuntemattomalle Simulantteja taas voisi suositella siihen nähden, että siihen on ahdettuna kaikki Dickille tai ylipäänsä scifille ominaiset ideat.

Mukana on ensinnäkin vaihtoehtohistoria, jossa Saksa on USA:n 53. osavaltio ja mielipidevaltaa käyttää presidentin vaimo, Ensimmäinen Nainen. Romaanin yhteiskunta perustuu informaation hierarkkisuuteen siten, että B-luokan duunarit eivät saa käsiinsä mitään muuta kuin propagandaa ja näytelmäksi muutettua politiikkaa. Ajaton näkemys Yhdysvalloista?

Kirjan toinen keskeinen idea on politiikan järjestely aikakoneen avulla, ja kolmannella, ihmisläheisimmällä tasolla Simulantit kertoo juurettomista ihmisistä. Näiden B-tasolta ylös kamppailevien ihmisten viimeinen mahdollisuus on sijoittaa omaisuutensa menolippuun Marsiin.

Varsinaiset simulantit eli androidin kaltaiset keinoihmiset ovat tässä kirjassa enimmäkseen rekvisiittaa... Tietenkin jos tarkkoja ollaan, niin simulantit/replikaatit ovat kätevä uhkakuva siitä, miten median ja teknologian pyörittämässä demokratiassa itse kukin olemme pelkkiä itsenäisen ihmisen simulaatioita. Tällainen symboliikka on kuitenkin lukijan omien intressien varassa, sillä Dickin kuvaamat ihmiset suhtautuvat ympäristöönsä erittäin käytännöllisesti. Vallanvaihdos politiikassa vaikuttaa henkilökohtaiseen elämään sitä kautta, kuka myy ja markkinoi juuri itselleni sopivaa unelmaa. Tällaisessa maailmassa mainonta ja telepatia eivät mitenkään eroa toisistaan.

Eräs kirjan hauskimmista keksinnöistä, itsenäisesti liikkuva mainos kyselee ihmisiltä: "Tuntuuko sinusta vieraiden seurassa siltä kuin et oikeastaan olisi olemassa?" Tähän tuntemukseen joutuvat vastaamaan romaanin lukuisat päähenkilöt: etnisiä erikoisuuksia etsivä musiikintuottaja, psykokineettisesti soittava kädetön pianisti, Amerikan viimeinen laillistettu psykiatri, avaruuskoslien myyjä, ruukunsoittaja, ja itse Ensimmäinen Nainen. Ylipäänsä Dick on laveampi ihmiskuvaaja kuin scifissä on tavattu tehdä.

Lukuisten ja rytimittömästi toisiinsa sotkeutuvien juonenlankojen kasassa keskeistä on se hetki, jolloin psykokemialla ja television joukkohallusinaatioilla hallittu maailma lakkaa toimimasta tarkasti. Simulanteissa se hetki koittaa Valkoisessa Talossa, kun telepaattieläin puree Ensimmäistä Naista kesken ruukkukonsertin. Siihen kohtaukseen asti Dick lupailee henkilöilleen parempaa, julkisille unelmille perustuvaa unelmaa. Pienestä julkisivun murtumasta alkavat paljastua huijaukset, eikä kellään ole muuta sankariroolia kuin tyytyä elämään ilman julkisivua.

Byrokraattisten luusereiden ja sympaattisten pikkujumalien joukkoa Dick on aina täydentänyt tervejärkisillä ja yritteliäillä lähiösieluilla; hän vain virittää yksityisyrittäjän kuvan ihan toiselle taajuudelle kuin amerikkalaiseen unelmaan on tavannut kuulua. Dickin antisankarit tyytyvät hyvin pieneen onnelaan: esimerkiksi Simulanteissa asuintalot ovat muuttuneet kyläyhteisöiksi, joiden jäsenyys edellyttää pääsytestejä. Avioliitot puolestaan ovat vuokrasopimusta muistuttavia väliaikaisjärjestelyjä; niin kuin taisivat olla viittä vaimoversiota kokeilleelle Dickillekin.

Toisenlaista antisankaruutta edustaa kirjan hillittömin hahmo, psykokineettinen pianisti, jota vaivaa ensin foobinen lemu ja sitten minäkuvan sekoittuminen ympäristön esineisiin. Juuri tällaisia tragikoomisia neurootikkoja Dick kuvaa niin suurella veljeydellä, että hän on saanut mainetta pajasielujen dostojevskina. Dickin näkökulmasta me kaikki olemme ympäristömme henkiä, jotka kotiudumme kehoomme vain kun se sisältää yhtä paljon lisäaineita kuin esineet joita rakastamme. Suuret aatteet ovat nekin pelkkiä mekanismeja, jotka toimivat yksilöistä riippumatta. Tätä testataan Simulanteissa mm. valtakunnanmarsalkka Hermann Göringillä...

Simulantit-romaanin ainoa ihanteellinen ihmisryhmä on "jyystäjiksi" kutsuttu apinaihmisten joukko, joille mutaatio on suonut vapauden psykokemiasta. Mitään mahtipontista valtakamppailua Dick ei kuitenkaan rakentele. Salaperäisenä marginaalina esitelty ryhmä on pelkkä siisti loppukoukero muuten sekavassa teoksessa, vaikka se esitelläänkin vaihtoehtona aika- ja kulttuurijatkumonsa sekoittaneelle ihmiskunnalle.

Simulantit on kuin moniosainen ja -henkilöinen tv-sarja pakattuna kahteen sataan sivuun. Jollain ihmeellisellä tavalla Dick onnistuu pitämään kasassa ideansa, vieläpä käsittelemään natsismin ja juutalaisuuden suhdetta amerikkalaisessa ilmapiirissä, mutta romaanina Simulantit on Dickiä sekavimmasta päästä. Ehkäpä tätä teosta tulisikin lukea ideoiden aarreaittana ja laboratoriona, josta voi nopeasti tarkistaa, millaiset ideat sopivat toisiinsa ja mitkä ovat pelkkää rekvisiittaa.

M.G. SoikkeliTakaisin arvosteluhakemistoon

Takaisin sivun alkuun