Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Pimeš uhka

Pimeä uhka

Terry Brooks: Pimeä uhka. Tähtien sota, episodi 1
(The Phantom Menace, 1999).
Perustuu George Lucasin aiheeseen ja käsikirjoitukseen.
WSOY, 1999, nidottu, ISBN 951-0-23495-8, 292 s.
Suom. Ilkka Äärelä.
Tähtien sota -elokuvissa ei alkutekstejä lukuunottamatta käytetä liiemmälti aikaa päähenkilöiden tai tapahtumapaikkojen taustojen selvittelyyn. Taustatiedot löytyvät runsaasta oheiskirjallisuudesta. Elokuvakäsikirjoitusten romaaniversiot ovat tietysti painatuskustannuksiltaan kuvakirjoja edullisempia ja sen takia niitä tungetaan suomennettuinakin markkinoille. Elokuvan sivuuttamat yksityiskohdat selviäisivät kuitenkin kivuttomammin jostakin tietokirjan tapaan toimitetusta opuksesta.

Pimeä uhka on aivan kelvollisesti kirjoitettua viihdekirjallisuutta ja mukana on jopa pari pitempää kohtausta, joita elokuvassa ei ole laisinkaan. Kyseessä eivät ole edes mitkään turhat täytteet. Ne tekevät tarinan sisäiselle logiikalle hyvää ja syventävät Anakin Skywalkerin henkilökuvaa. Suurin osa kirjassa joutuukin sitten seurailemaan orjallisesti elokuvaa. Kun kyseessä on eräs viime vuosien suurin erikoistehosteryöpytys, jää Terry Brooksin tasapaksu proosa pahasti jälkeen elokuvan visuaalisesta kuvailuvoimasta. Jotenkin "valtava äyriäismäinen otus" ei sisällä sellaista kirjallisuus-pyroteknistä voimaa, joka voisi hätkähdyttää lukijaa samassa määrin kuin liikkuva kuva ihan jumalattoman suuresta öllömömmöstä hätkähdyttää katsojaa. Teksti on niin hillittyä, että neljässä eri paikassa tapahtuva lopputaistelu sopii vaivatta noin neljäänkymmeneen sivuun. Varmaankin Brooksin on pitänyt olla tarkkana juuri loppuratkaisua lähestyttäessä, sillä siinä ei tietenkään ole saanut paljastaa mitään salaisuuksia, jotka selviävät vasta sarjan seuraavassa elokuvassa. Oli syy mikä tahansa, kirjan loppu jää mekaaniseksi juoksuksi läpi erikoistehosteiden.

Jos olet jo käynyt katsomassa uuden Tähtien sodan, tarjoaa tämä romaani sinulle vain lattean yhteenvedon tapahtumista ja muutamia taustatietoja. Jos aiot joskus käydä elokuvan katsomassa, miksi ihmeessä pilaisit itseltäsi ihan kohtuullisen yllättävät juonenkäänteet lukemalla niistä etukäteen? Jos et koskaan aio Episodi ykköstä katsoa, miksi sitten lukisit kirjaakaan? Onko kellään mitään todellista syytä lukea tämä Terry Brooksin teos? Paitsi arvostelijoilla...

Pekka A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun