Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Erehtymisen taito

Erehtymisen
taito


Gordon R. Dickson: Erehtymisen taito. Dorsai-
trilogian 1. osa
(The Tactics of Mistake, 1971).
Book Studio (Galaxy Scifi 17), 1999, nidottu,
ISBN 951-611-970-0, 264 s.
Suom. Jari Niittylä.
Päällys Susanna Koivuneva.
Kuinka suhtautua kirjailijaan, jonka fasistiset painotukset saavat Heinleinin tuntumaan ensimmäisiä taitomerkkejään suorittavalta sudenpentulaiselta? No, samalla tavalla kuin Olavi Paavolainen Kolmanteen Valtakuntaan, huumaantuen mutta epäillen.

Kaikki Dorsai-romaanit näyttävät noudattavan samaa kaavaa. Alussa esitellään poikkeusyksilö, jolla on päämäärä. Uskomattomien sotilaallisten urotekojen jälkeen tuo päämäärä toteutuu ja päähenkilö on kasvanut ylettömän yli-inhimillisiin mittoihin.

Näiden kirjojen viehätys onkin nimenomaan näiden taktisten ja strategisten operaatioiden kuvauksessa. Ne jaksottavat Erehtymisen taidokin joukoksi episodeja, jotka sidotaan yhteen lopussa yllättävälläkin tavalla. Kirjan henkilöt hekin muuttuvat tapahtumien tiimellyksessä. Muutokset motivoidaan ja ne vievät kohti ihanteellista ihmistä, tuntevaa tappokonetta. Sellaisia ovat dorsait ja heidän tapansa käydä sotaa - ehdoton voitto mahdollisimman vähillä miestappioilla. Vihollinen johdatellaan jollakin taktisella vedolla tekemään siirto, joka ei näytä mitenkään tärkeältä mutta lahjoittaa lopulta voiton vastapuolelle. Sodankäynti on shakkia.

Erehtymisen taidon päähenkilö, Cletus Grahame on lähtenyt tietoisesti muuttamaan lähitulevaisuuden tapahtumien kulkua, varsinkin kun taidemaalarin urasta ei tullut mitään perheen painostaessa hänet sotilasuralle. Ei kannata paljastaa mitä hänellä on mielessään, mutta melkoisen maailmoja ravistelevan mullistuksen hän tietty saa aikaan käsittämättömän nerokkailla operaatioillaan. Lapsenteko ja naisasiatkin hoituvat siinä sivussa, jos ei muuten niin pyssyn (hmm?) voimalla. Dorsaista hän takoo entistä parempia sotilaita. Kaiken päälle hän kirjoittaa ehdottoman auktoriteetin aseman saavan kaksikymmentäosaisen sotataidon käsikirjan! Lukija alkaa tuntea kirjan loppupuolella melkoista alemmuuskompleksia, kuinka vähän sitä loppujen lopuksi on saanutkaan aikaan...

Kaikki tämä tapahtuu Dicksonin luomassa valtavassa universumissa, jonka luomiseen hän on käyttänyt kymmeniä vuosia ja vielä useampia kirjoja. Dorsai-kirjat ovat osa vielä suurempaa magnum opusta, Childe Cyclea, johon kuuluvat kaiketi kaikki Dicksonin tieteisromaanit. Kyseessä on jonkinlainen ihmisen kehityksen kaari renessanssista kauas tulevaisuuteen, jolloin ihminen kaikkine eri ominaisuuksineen yhtyy jonkinlaiseksi ylivertaiseksi olennoksi (Babylon 5:n tekijät ovat varmasti lukeneet Dicksoninsa).

Seuraavat Dorsai-kirjat ovat Sotilas ei kysy ja Dorsai!. Book Studiolla on siis vielä melkoisesti julkaistavaa tältä herralta. Hulluudessaan huvittavaa ja hyvää luettavaa tuhansia sivua. Ja kartiokiväärit rätisevät!

Sauli Santikko


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun