Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Tulitraakki

Tulitraakki
Richard A. Knaak: Tulitraakki
(The Dragonrealm: Firedrake, 1989),
Welkin Books, 1998, nidottu,
ISBN 952-5261-01-8.
Suom. Paula Merjamaa.
Yhdennaisenfirma Welkin Books julkaisi ensi töikseen huonommin tällä puolella tunnettua jenkkiläisfantasiaa tuntemattomammalta kirjoittajalta. Nähtäväksi jää mihin tämä vielä kehittyy. Käännöksessä olisi jonkin verran parantamisen varaa.

Ilmeisesti tämä Knaak-miekkonen yrittää saada aikaan jotain omaperäistä fantasiamaailmalla, jonka päällepäsmäreinä ovat lohikäärmeet - tietenkin länsimaisen mallin mukaiset. Standardihaltiatkin ovat vähissä ja örkkien tilalla ovat vähäisemmät lohharien versiot.

Tiedä häntä kostuiko herra Knaak mitään retoriikan oppiarvostaan - ainakaan sitä ei tästä juuri näe. Edgar Rice Burroughsin tai Roger Zelaznyn väitetty vaikutus Knaakin teksteihin on ainakin tässä vaiheessa hyvin kätketty.

Myönteisiä seikkoja kyllä löytyy. Mihin jotkut tuhlaisivat jatko-osia tai uusia trilogioita, Knaak käsittelee muutamalla luvulla ja ilman liikaa moralisointia. Tosin joissakin paikoissa sekä hahmoille että ilmeisesti kirjailijalle on tullut kiire.

Tutuntapaisen alun jälkeen toiminta alkaa pursuta taholle jos toisellekin. Pääsankari aloittaa ei nyt aivan sikopaimenesta mutta hänet kirjaimellisesti kiskotaan mukaan parin sivun mitalla ja Belga-, eiku Cabe Bedlam pääsee oitis pääpahisten makuun. Tosin tappiot varsinaisten vihulaisten keskuudessa johtuvat enemmän heidän välisistään kiistoista kuin pääsankarien tekemästä apuharvennuksesta, mikä on sekin piristävä poikkeus. Lisäksi alussa jälleen kerran Gandalfia vastaavasta hahmosta tuleekin hieman jotain muuta eikä hänestä ole niin hirveästi apua.

Tosin pääpahiksista tuntuu olevan päähenkilöille ei nyt kovin hirveästi vaivaa - lohharitkin ovat suht nopeasti tapettavissa. Asiaa auttaa vielä hevosenmuotoinen deus ex machina, joka eräässä kohdassa tosin tuntuu pikemminkin pelastavan pahiksen ennenaikaiselta kuolemalta hyviksen käsissä.

Jossain loppuvaiheessa Knaak yrittää vihjailla että ei tässä kaikki ja että kaikilla omalla puoella olevilla ei sittenkään olisi aivan puhtaita jauhoja pussissaan, mutta vihjailuksi se jää. Tosin jatko-osiahan tässä ollaan petaamassa.

Jenkeissä Dragonrealm-sarjassa on jo useita osia ja erikseen on olemassa kronologisesti Tulitraakin historiaan sijoittuva Dragonrealm Origins -sarja. Knaak on myös kirjoittanut joitakin Dragonlance-kirjoja (jotka varmaan saapuvat maahamme toista kautta).

Vesa Lehtinen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun