Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Voiman valtiaat

Voiman valtiaat

Kevin J. Anderson: Tähtien sota: Voiman valtiaat
(Star Wars: Champions of the Force, 1994).
WSOY, 2000, sidottu, ISBN 951-0-23618-7, 296 s.
Suom. Ilkka Äärelä.
Päällys John Alvin.
Sarjan edelliset osat:

  1. Tähtien Sota: Jedin etsintä, 1998 (Star Wars: Jedi Search, 1994)
  2. Tähtien Sota: Pimeyden oppipoika, 1999 (Star Wars: Dark Apprentice, 1994).

Näitä kirjoja lukiessa tulee lähinnä mieleen, mihin niitä kolmea viimeista huhuttua Star Wars -elokuvaa oikeastaan tarvittaisiin. Keisarin (ensimmäisen) kuoleman jälkeisiä tapahtumia on kerrottu jo niin moneen kertaan, että George-setä joutuisi jo kaivelemaan laarinpohjia - taas

Imperiumin jäännökset pyristelevät vieläkin vastaan - ja ilmeisesti tappelevat lähinnä keskenään. Tässä jutussa Uuden Tasavallan vastustajiksi jää lähinnä pari Imperiumin varuskuntaa, yksi tähtituhoaja ja Imperiumin tutkimuskeskus keskellä mustien aukkojen parvea.

Siihen nähden, että kyseessä on nk. Jediakatemia-trilogian viimeinen osa, nuorilla jedioppilailla on hämmästyttävän vähän tekemistä tapahtumien kulun kanssa. Vanhempia, jo elokuvista tuttuja hahmoja on mukana ruuhkaksi asti. Vain Kyp Durron, joka puolivahingossa Pimeälle puolelle siirtyneenä silti uskoo toimivansa Uuden Tasavallan parhaaksi, on aktiivisempi. Muuten vanhat leffakonkarit hoitavat taas hommat kotiin.

Toimintaa löytyy runsain mitoin. Luke Skywalker pyrkii takaisin ruumiiseensa, Leialla on muksuhuolia riittämiin, vanha karvaturpa Chewbacca haluaa pelastaa lajitoverinsa Imperiumin tutkimuslaitoksesta ja C3PO saa kerrankin hieman tuta miltä R2D2sta tuntuu avaruustaistelun aikana. Ai niin, ja ne jedioppilaat sitten niinku tappelee sitä kummitusmörköä vastaan, justiinsa

Ja tietenkin tähänkin juttuun on saatava taas yksi Kuolontähden vastine. Ja tässäkin sarjassa on pakkopullana yhdet eri sukupuolta olevat kaksoset.

Seikkailutarinaksi Voiman Valtiaat on ihan mukiinmenevä, vaikkakin sankareilla tuntuu olevan tuhottomasti tuuria sulkiessaan vielä auki olevia juonenpätkiä. Pelastukset saapuvat valovuosien päästä juuri ajoissa ja pettureille annetaan anteeksi oikein urakalla.

Sinänsä Imperiumin sotilaiden toiminnan kuvaus on jo melkein johdonmukaista. Jopa tavallisista rivisotilaista löytyy jonkinlaista sisua kuolemaan asti. Ja tähtituhoajan komentaja amiraali Daala ei kovin hirveästi eroa häikäilemättömimmistä laivastoupseereista.

Käännöksessä on joitakin hapuilevia anglismeja (mm. slaisseri ilmeisesti jonkinlaisen tietokoneteknikon vastineena) joille kääntäjä ei ilmeisesti ole löytänyt kunnollista vastinetta.

Vesa Lehtinen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun