Näkijä

Näkijä

(Aikakoneesta 3/1995)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Dean Koontz: Näkijä (Visions, 1977),
Book Studio, 1995, sidottu, ISBN 951-611-717-1, 270 s.
Suom. Reijo Kalvas,
päällys Peter Mustonen.

Kylläpä on joutavalle kirjalle haaskattu upea ulkonäkö. Niin paljon kuin meillä kurjista kansikuvista kitistään, satsaa Book Studio uuden kovakantislinjansa esittäytymisteokseen Dean Koontzin Näkijään Peter Mustosen todella kauniin ja tyylikkään kannen, joka vieläpä liittyy kirjan sisältöönkin. Tällainen kuuluisi johonkin vuoden merkkiteokseen, eikä Koontzin takavuosien mössötuotteeseen. (Olkoon kaukana minusta yleistää nämä epiteetit Book Studion kaikkiin kovakantisiin, niiden joukossa on nimittäin myös Philip Margolinin aivan loistava sarjamurhaajatrilleri Mennyt mutta muistoissa. Se vain ei kuulu Aikakoneen aihealueeseen, joten sivuutettakoon se tässä innokkaiden suositusten kera.)

Sarjamurhaajista Näkijäkin kertoo. Muotiaiheesta huolimatta se ei ole enää mikään uunituore teos, jos toisaalta ei Koontzin uran lähtölaukauskaan. Vuonna 1977 kirjoitetussa Näkijässä on silti kaikki aloittelijan vakiovirheet. Kirjailija kauppaa nimihenkilön rakastavaa puolisoa murhaajaksi kuin provisiopalkkainen myyntihenkilö lomaosaketta, jolloin jokainen ennestään ainakin yhden kirjan lukenut tietää varmasti, että kaveri on syytön, ja sen jälkeen vaihtoehdot onkin äkkiä listattu. Muutenkin kirjailija luulee olevansa hirmu yllättävä salaamalla parin sivun ajan, kuka nyt sitten tällä kertaa oikein pääsikään hengestään. Lukijalle pidetään luentoja establisoituneista selvännäkijöistä ja etenkin näiden toimimisesta poliisin apuna, jotta juttu saisi vakuuttavuuden sädekehän. Mutta jos tällainen telepaattisuus on arkipäivää, kuinka käy menestymisen kauhukirjamarkkinoilla? Siispä koko lysti kuorrutetaan itsetarkoituksellisen omaperäisillä 'shokkiefekteillä'. Kuvitelkaa nyt, että joku tulee pikkutyttönä raiskatuksi elävällä lepakolla (ja päällepäätteeksi unohtaa koko jutun).

Mitäpä siitä sen enempää.

Leena Peltonen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute