Kohti säätiötä

Kohti Säätiötä

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Isaac Asimov: Kohti säätiötä
(Forward the Foundation, 1993),
WSOY (Scifi-sarja), 1995, sidottu,
ISBN 951-0-20545-1, 358 s.
Suom. Jorma-Veikko Sappinen.

Kaikkihan me olemme halunneet tietää, miten Hari Seldon oikein päätyi psykohistoriaansa ja millainen henkilö hän oli, mutta liika on sentään liikaa. Isaac Asimov on pyrkinyt nivomaan kaikki kirjansa yhteen nippuun, ja niinpä meillä on tässä molempien Säätiöiden synty, robotti Daneel Olivaw liikkeellepanevana voimana ja Harin henkilökohtaisena ystävänä ja vieläpä Harin robottivaimo. Sekä lisäksi nippu sukulaisia, joilla on telepaattisia ominaisuuksia.

No, mikäpä siinä, onhan sitä kummempaakin nähty sf-kirjallisuudessa. Murheellista on, että tämä on vanhenevan miehen kirja vanhenevasta miehestä. Kun ensimmäisissä Säätiö-kirjoissa valloitettiin planeettoja ja universumeita ja ylipäänsä räjäyteltiin ongelmia suruttomasti kuin ilotulitusraketteja, tässä pulmina ovat kansaa kiihottavat pikkuhihhulit ja kaduilla mellastavat teini-ikäiset huligaanit. Kuvitella, psykohistorian luoja pelkäämässä paria tupakkaa pummaavaa teini-ikäistä - ja koko tieteenhaara lähes pysäytetty, koska pelokas kirjastonhoitaja epäilee Harin saaneen huonoa julkisuutta miehenä, joka kolhii nuorisorikollisia. Ihan kuin nariseva vanha korkeakoulun opettaja moittisi nykyajan nuorison tapoja ja selittäisi, kuinka toista se oli silloin, kun me panssarikenraali Pattonin kanssa vallattiin Normandiaa, mutta nyt täytyy pitää huolta, etteivät vain iltalehdet kirjoita pahasti.

Eipä ihme, että heti kirjan alussa Daneel ratsasti auringonlaskuun. Kyllästyi tietysti koko hommaan ja meni istumaan jollekin asteroidille ja vaihtamaan ajatuksia Mr. Spockin kanssa. Hei, siinä onkin ideaa, me varmaan tapaamme hänet joko Star Trek -filmi osa XI:ssa tai sitten Tähtien sodan jatko-osassa Obi-wanin opettajana.

Eija Elo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute