Suuri Hiljaisuus

Suuri hiljaisuus

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Markku Sadelehto (toim): Suuri hiljaisuus,
Kustannus Jalava, 1995, sidottu, ISBN 951-887-061-6, 258 s.
Suom. Ulla Selkälä & Ilkka Äärelä, päällys Kivi Larmola.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta).

Joopa joo. Hohhoijaa. Valitut Palat helvetistä. Teoksen esipuheessa Markku Sadelehto kertoo kirjan sisältävän "äärimmäistä kirjallisuutta" (extreme fiction, XF). Itse asiassa nämä uudemmanpuoleisten kauhukirjailijoiden novellit ovat kyllä aivan tavallista kauhuviihdettä. Tarinat ovat näppäriä, vitsikkäitä, kyynisiä ja muodikkaita. Mitään ällistyttävää vaikutusta ne eivät silti tee. Senkun vain ovat.

Oikeastaan kaikki Suuren hiljaisuuden novellit ovat joko aivan suorassa tai muuten vain ilmiselvässä viittaussuhteessa aikaisempaan kauhuun ja fantasiaan. Selkeimmin tämä ilmiö näkyy kirjan avaavassa Kim Newmanin tarinassa "Mies joka keräsi Barkeria". Se on tietysti uusi versio Robert Blochin kertomuksesta "The Man Who Collected Poe". Newman tosin esittää vain pitkitetyn vitsin siinä missä Bloch käytti ihan juonta...

Täydet pisteet saa ainoastaan Nancy Holderin "Kuulen merenneitojen laulavan". Se on äärimmäisen ilkeä uudisversio H.C. Andersenin "Pienestä merenneidosta". Jos Andersen itse olisi kirjoittanut tämänkaltaisen sadun, hänen nimikirjaimensa olisivat ehdottomasti merkinneet Hard Corea.

Teoksen toista äärtä edustaa Rex Millerin "Miss Joulukuu", joka toimii ontuen Uhrilampaat-parodiana (vaikka sitä ei sellaiseksi kenties olisi tarkoitettukaan), mutta tämänkaltaisen laimean turahduksen kutsuminen "kertomukseksi" olisi jo sietämätöntä rienaa ja pilkkaa.

Tämä otos äärimmäistä kirjallisuutta on yhtä uskaliasta tekstiä kuin keskimääräisen naistenlehden seksispesiaali. Sadelehdonkin mukaan näissä novelleissa ollaan etsimässä 90-lukulaista maailmankuvaa, "jossa täytyy hyväksyä luonnollisiksi androgyynit, transseksuaalit, transvestiitit ja homoseksuaalit". Siis ihan totta. Jos kauhukirjallisuus todella voisi hyväksyä nuo ilmiöt vasta 90-luvulla, missä unessa se olisi elänyt tähän asti?

Suuri hiljaisuus on trendikäs kirja. Noin pahasti en olekaan sanonut aikoihin...

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute