Yö saapuu

Yö saapuu

(Aikakoneesta 1-2/1994-95)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Isaac Asimov & Robert Silverberg: Yö saapuu
(Nightfall, 1990),
WSOY (Fan-sarja), 1994, nidottu,
ISBN 951-0-19347-X, 390 s.
Suom. Sari Kallioinen & Anita Puumalainen,
päällys: Jukka Murtosaari

Minä pidin tästä kirjasta. Aivan totta! Pidin siitä paljon enemmän kuin Isaac Asimovin alkuperäisestä novellista, joka suuresti lavennettuna muodostaa kirjan keskiosan. Robert Silverberg on laajentanut Asimovin alkuperäisen tekstin sen omista lähtökohdista, kirjoittanut sille esi- ja jälkinäytökset ja on erinomaisesti onnistunut säilyttämään Asimovin tyylin ja hengen omissa osuuksissaan. Tämä on epäilemättä yksi niitä asioita, jotka tullaan tälle kirjalle lukemaan viaksi, sillä onhan tunnettua, että Asimovia ei asianharrastajapiireissä ole sopivaa pitää varteenotettavana kirjailijana.

Itse olen sitä mieltä, että Asimov ei puhtaasti kirjallisten ansioidensa pohjalta olekaan kovin merkittävä kirjailija. Hän oli sitä sen vaikutuksen vuoksi, joka hänellä ja hänen tuotannollaan oli tieteiskirjallisuuteen. Varsin taitava ja suhteellisen viihdyttävä kirjoittaja hän silti parhaimmillaan oli ja nämä myönteiset ominaisuudet on Silverberg onnistunut taltioimaan tähän romaaniin. Minulle sen lukeminen oli kuin matka menneisyyteen, jonkinlaiseen varhaisempaan viattomuuden aikaan. Oli kuin olisin lukenut jotain nuoren Asimovin ammoin kadonnutta käsikirjoitusta.

Ei tätä kirjaa oikeastaan voi arvostella. Siitä voi vain pitää tai olla pitämättä. Toivottavasti saamme vielä nähdä suomennoksina myös muut kaksi Silverbergin laajentamaa Asimov- juttua, olen nimittäin kuullut, että ainakin novelliin "The Ugly Little Boy" perustuva Child of Time (1991) olisi varsin onnistunut.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute