Ubik

Ubik

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Philip K. Dick: Ubik (Ubik, 1969),
WSOY (Fan-sarja), 1994, nidottu,
ISBN 951-0-19409-3, 220 s.
Suom. Matti Rosvall, päällys: Jukka Murtosaari.

Ubik on surullinen tarina menetetyistä mahdollisuuksista. Kaikki on lupaavaa. Telepaatteja, telepaatin nollaajia. Kuolleita, joita säilytetään tietopankeissa. Henkilö, joka pystyy muuttamaan menneisyyttä. Mystisiä aikahyppyjä taaksepäin. Tuntematon, joka suunnassa väijyvä vihollinen. Minuuteissa vuosisadan pölyksi murenevia ystäviä. Alfred Bester teki sen niin kauniisti.

Sitten alkaa mureta kirja eikä vain todellisuus. Menneisyyden muuttaja on pelkkä punainen silli. Juoni rakennetaan hänen ympärilleen, ja sitten hän vain murenee. Kirjaimellisesti. Salaperäinen uhka kuolleiden maailmasta alkaa muistuttaa rosvoja ja poliiseja - vai olisiko "cowboyt ja intiaanit" parempi termi? Ja lopulta käy ilmi - en kadu yhtään, vaikka paljastan heti kirjan järisyttävän lopun - ei vain osa porukasta ole kuollut, KAIKKI ovat kuolleet. Joten hitonko väliä sillä, että he juoksevat hippaa toistensa ympärillä merkillisissä aikamaailmoissa - todellisuudessa (kirjan todellisuudessa) he makaavat siististi lasiarkuissa rinnakkain jossakin näppärässä hautaustoimiston ja tietopankin yhdistelmässä.

Edes siitä miekkosesta ei kuulla enää mitään, joka räjäytti liikekilpailijansa taivaan tuuliin ja aiheutti koko tämän mellakan. Se valmiiksi kuollut roisto ilmeisesti pidetään mukavasti aisoissa, kun jo kirjan alussa lasiarkussa makaava vaimo käy taisteluun. Kyseinen vaimo on oksettavasti kaiken kauniin ja hyvän puolella oleva amerikkalaisen joulukuusen latvaenkelin ja Lumikin risteytymä. Koko kirja on hyvä perustelu sille, miksi en lue Dickiä.

Eija Elo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute