Gilgamesin tappio

Gilgamesin tappio

(Aikakoneesta 3/1995)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Risto Isomäki: Gilgamesin tappio,
Kirjayhtymä, 1994, sidottu,
ISBN 951-26-3924-6, 314 s.
Päällys Sanna Koivisto.

Gilgamesin tappio ei ole viime vuoden paras tieteiskirja mutta yksi tärkeimmistä se varmasti on, sillä täysipainoisia suomalaisia tieteisromaaneja ei aivan joka vuosi ilmesty. Odotettu kirja se myöskin on ollut sillä sen ilmestymisestä tiedettiin jo toista vuotta ennen varsinaista h-hetkeä ja Aikakoneen toimituskunta oli sitäpaitsi tilaisuudessa tutustumaan käsikirjoituksen varhaisempaan versioon noin vuotta ennen kirjan ilmestymistä.

Ensimmäinen kysymys on tietenkin täyttääkö tämä romaani sille asetetut ennakko-odotukset ja vastaukseni on varauksellinen kyllä. Romaani pohjautuu kokoelmassa Kristalliruusu julkaistuun ja Atorox-palkittuun novelliin "Puu" ja laajentaa sen kutakuinkin avaruusoopperallisiin mittoihin. Lopputulos ei kuitenkaan ole mitään jytinää avaruudessa, mitä emme totisesti odottaneetkaan, vaan pitkälle harkittu kuvaus ekologisten ja taloudellisten etujen ja myös kahden aivan erilaisen idealismin, ihmiskunnan hallitsemattoman levittäytymisen halki galaksin ja toisaalta rauhallisen ja varovaisen tutkimisen, yhteentörmäyksestä laajalla kankaalla kuvattuna.

Kaikki kietoutuu Hazalin planeetalta löydetyn Puun ympärille. Se on koko planeetan ekosysteemin keskus, josta kaikki muu elämä on riippuvaista. Sen pistokkaita on salassa levitetty Maahan ja monille muille planeetoille ja kun asia leviää valtaapitävien tietoon on yhteenotto väistämätön. Ja samanaikaisesti Hazalin planeetalla kohtaa sinne lähetetty retkikunta alkuperäisen Puun koko voiman kun se tuntee olemassaolonsa uhatuksi.

Isomäen kerronta on yleisesti ottaen varsin sujuvaa ja ammattitaitoista mutta jostain syystä maassa, tapahtuvat osuudet ontuvat ja vaikuttavat paikoitellen pakotetuilta varsinkin kirjan alkupuolella. Sen sijaan tapahtumat Hazalin planeetalla on kuvattu tavalla, jossa on potkua. Ne pitävät lukijan mielenkiinnon yllä loppuun saakka. Isomäki on selvästi lukenut tieteiskirjallisuutensa ja ottanut oppia sen parhaista puolista. Maltan tuskin odottaa mitä vielä tapahtuukaan kun hän saa aktinsa todella hallintaan, sillä jo tämä ensiromaani vakuutti minut täysin hänen taidoistaan.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute