Valon yö

Valon yö

(Aikakoneesta 4/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Philip José Farmer: Valon yö (Night of Light, 1966),
WSOY (Fan-sarja), 1992, nidottu,
ISBN 951-0-18369-5, 236 s.
Suom. Petri Salin, päällys Jukka Murtosaari.

Farmer on yksi vanhoja suosikkikirjailijoitani tieteiskirjallisuuden piirissä mutta jokin aika sitten miettiessäni mitkä hänen yksittäisistä teoksistaan ovat todella suuria, en onnistunut nimeämään yhtäkään. Hyviä kykenin löytämään useita ja tämä WSOY:n Fan-sarjan avaus on yksi niistä.

Valon yö perustuu vuonna 1957 julkaistuun pienoisromaaniin mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että alkuperäinen tarina hieman muutetussa muodossa muodostaa romaanin ensimmäisen puoliskon.

Tämä alkuosa on Farmeria parhaimmillaan. Paatunut ja tunteeton rikollinen John Carmody on saapunut Danten Ilo -planeetalle yhdessä kahden roomalaiskatolisen papin kanssa, joiden tarkoituksena on todistaa planeetan ilmeisesti todellisia ihmeitä tuottava uskonto vääräksi. Planeetalla on joka seitsemäs vuosi Valon Yö, jolloin hyvä ja paha ottavat mittaa toisistaan ja riippuen siitä kumpi voittaa, syntyy jumalan uusi inkarnaatio, joko hyvää edustava Yess tai pahan inkarnaatio Algul. Suurin osa väestöstä kätkeytyy Valon Yön koittaessa nukkumaan tiukasti suljettuihin sisätiloihin mutta ne, jotka valvovat, kokevat alitajuisten halujensa tai pelkojensa tulemisen todeksi. Useimmat valvojista kuolevat mutta ne jotka elävät käyvät läpi uskonnollisen valaistuskokemuksen. Niin myös Carmody. Hän kohtaa elävän jumalan Yessin, surmaa tämän ja tulee yhdeksi uuden inkarnaation seitsemästä isästä, valittuaan Yessin puolen Algulin sijasta.

Romaanin jälkipuolisko on väistämättä lievä antikliimaksi. Kaksikymmentäseitsemän vuotta kääntymyksensä jälkeen palaa John Carmody nyt isä Carmodyna, paavin valtuuttamana katolisen kirkon edustajana, Danten Ilolle kohtaamaan poikansa, elävän jumalan Yessin, joka aikoo pakottaa koko planeetan väestön valvomaan läpi Valon Yön. Mukaan on sotkettu sivujuonteita, jotka turhanpäiten sekoittavat tarinan etenemistä tuomatta siihen mitään todella tarpeellista. Romaani päättyy Yessin ja Algulin kannattajien massiiviseen yhteenottoon ja tilanne jää vaille ehdotonta ratkaisua. Isä Carmody jää vastatusten todellisen ja vakuuttavan vieraan uskonnon kanssa ja seurauksena oleva omantunnon kriisi jää selvittämättä.

Kysymykset, joita Farmer Valon yössä käsittelee, ovat samoja, joita hän on vaihtelevalla menestyksellä tutkinut kautta koko uransa: Uskonnon, väkivallan ja seksin keskinäiset suhteita ja hyvän ja pahan välistä dualismia. John Carmody on Kristus-hahmo niinkuin monet muutkin Farmerin teoksissa esiintyvät nimikirjaimin JC (Jesus Christ) varustetut henkilöt. Hän on kuitenkin sitä kääntäen. Hän on jumalan isä (tai yksi heistä) mutta toisaalta muistuttaa jumalan nimi Yess epäilyttävällä tavalla Jeesusta. Lisäksi tiedetään Carmodyn murhanneen vaimonsa Maryn ja menneen sittemmin uusiin naimisiin Anna nimisen naisen kanssa. Kristillisen tradition mukaan oli Anna Marian äidin, siis Jeesuksen isoäidin, nimi. Farmerin teoksissa tapaa kaikki tarkoittaa jotakin ja ainakin Valon yön tapauksessa hän on saanut aikaan keitoksen, joka saisi kenen tahansa sen kansien väliin uskaltautuvan teologin kirkumaan kauhusta.

Teos on kaiken kaikkiaan kiehtova paketti ja suosittelen kaikkia lukijoita tutustumaan myös Farmerin muihin Carmody-tarinoihin mikäli suinkin voivat. Ne on koottu yhdeksi kokoelmaksi nimellä Father to the Stars (1981), johon sisältyy myös "Night of Lightin" alkuperäinen versio. Kiintoisaa lisäanalyysiä Valon yöstä puolestaan löytyy Mary T. Brizzin erinomaisesta kirjasesta Philip José Farmer (Starmont Reader's Guide 3, 1981), jota on ollut viime aikoinakin saatavilla ulkomaisilta postimyyjiltä, esimerkiksi The Science Fiction Shopista (163 Bleecker Street, New York, NY 10012, USA). (kirj. huom. Näin siis vuonna 1992, onko kyseistä kirjaa vielä saatavilla ja onko hankintaosoite enää toimiva, siitä minulla ei ole aavistustakaan)

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute