Valon takana

Valon takana

(Aikakoneesta 1/1993)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Kimmo Saneri: Valon takana,
Karisto (Scifin parhaita), 1992, sidottu,
ISBN 951-23-3173-X, 180 s.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Valon takana on Kimmo Sanerin toinen scifi-kokoelma. Kirjailijan uransa hän on aloittanut runokokoelmilla. Valon takana heijastaa tekijänsä lyyrisiä taipumuksia, eikä näiden novellien lukukokemus ole mikään kevyt nakkivälipala, pikemminkin ne ovat kallista, harvinaista ja oudonmakuista herkkua, jota nautitaan pienissä erissä, vähän kerrallaan.

Novellit ovat niin moniulotteisia ja omaperäisellä tyylillä kirjoitettuja, ettei niistä saa kaikkea irti kertalukemisella. Saneri kirjoittaa paikoitellen maalailevan kauniisti ja toisaalta hemingwaymäisellä tiiviydellä, joka katkoo tarinasta olennaisen niin, että se tuntuu melkein tahattoman hassunkuriselta... Tai niin kuin hän kirjoittaa: "Kielet olivat vuosisatojen päässä toisistaan. Toiset sanat olivat lyhyitä ja kimmahtavia, toiset taas kauniisti soljuvan luonnonmukaisia."

Novellit sisältävät aineksia toistensa sisällä, ikäänkuin usean peilin kautta katselisi äärettömyyteen. Takautumat menneisyyteen ja paluu tulevaisuuteen sekoittuvat. Päällimmäiseksi tulvii tunnelma, joistakin novelleista saattoi olla jopa vaikeaa lopussa muistaa mitä alussa oikeastaan olikaan Ä kuvakieli on kuin hyökyaaltojen vyörymistä.

Sanerilla on taito luoda näkyjä ja unikuvia. Voisi kuvitella, että hän aamulla herättyään kirjaisi ylös yön kummallisuudet. Hänen tyylinsä on vaikeaselkoista (potenssiin sata) ja ankarasti ottaen vaikeaa oli olla ajattelematta, että keinotekoiset veivaukset joissakin novelleissa tarkoituksellisesti vetävät lukijaa valovuosien päähän kirjoittajasta. Silti kokoelman ansioita ei voi kiistää; Sanerilla on huikea mielikuvitus, hän kirjoittaa lahjakkaasti, hänellä on varaa myös temppuilla. Eikä runouttakaan kykene aina järkiperäistämään, miksi ihmeessä scifi-novelleja? Valon takana on myös esteettinen elämys, joka vaatii avoimen mielen.

Virpi Kianta


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute