Merkityt miehet

Merkityt miehet

(Aikakoneesta 2/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Gilles Thomas: Merkityt miehet
(Les hommes marqués, 1976),
Finnlectura (Musta virta scifi 2), 1992, nidottu,
ISBN 951-8905-55-X, 188 s.
Suom. Pentti P. Heino, päällys Superstock VLOO.

Nyt sitten on saatu ranskalaista tieteiskirjallisuutta suomeksi pitkästä aikaa. On valitettavaa, ettei parempaa ole löytynyt. Merkityt miehet on suoraviivainen toimintaseikkailu, josta on vaikea sanoa paljoakaan hyvää eikä sen huonouskaan ole sellaista spektakulaarista laatua josta lauluja laulettaisiin. Juttu on yksinkertaisesti sujuvasti kirjoitettu kliseekokoelma, joka pitää mielenkiinnon yllä yhden junamatkan ajan ja jonka unohtaa kiitettävän nopeasti. Perusteellisempaa analyysia se ei ansaitse ja sellaista tuskin kestäisikään.

Kirjoittajan nimi on minulle täysin tuntematon, mutta Musta virta -sarjaan kirjoittaa tiettävästi moni tunnettukin ranskalainen sf-kirjailija pikaisia romaaneja salanimellä silloin kun rahan puute yllättää. Merkityt miehet on ilmeisen ammattitaitoista työtä, joten ehkäpä se on yksi niistä.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute