Kadotuksen peli

Kadotuksen peli

(Aikakoneesta 1/1993)


Takaisin arvosteluhakemistoonClive Barker: Kadotuksen peli (The Damnation Game, 1985)
Jalava, 1992, nidottu, ISBN 951-887-007-1, 494 s.
Suom. Ulla Selkälä, kansi Jari Rasi.

Clive Barker uusiokäyttää kauhu- ja fantasiakirjallisuuden perinnekuvastoa. Hän liittää vanhoja ideoita uusilla tavoilla yhteen ja kiilaa niiden väleihin yleensä myös jonkinlaista realismia. Lyhyissä novelleissa tämä lähestymistapa ei aina toimi. Niissä kerronta ei välttämättä kykene peittämään perusidean tutunomaisuutta. Romaani antaa enemmän tilaa ympäristöjen ja tunnelmien perusteelliseen kuvaamiseen ja kaiken sen ryöpytyksen keskellä lukija voi aivan mielellään hypätä mukaan leikkiin, jossa lukijan tehtävänä on leikkiä loppuratkaisun itsestäänselvyyden unohtamista.

Kadotuksen peli on oikein mainio viihderomaani. Koska se edustaa viihteen kauhugenreä, se sisältää ideoita, jotka jossakin muussa yhteydessä näyttäisivät iljettäviltä. Kauhussa elävät ruumiit, teräasein tehdyt murhat ja limaiset lötkömadot kuuluvat kuitenkin siihen symbolivarastoon, jonka käyttäminen oikeastaan on aivan välttämätöntä, jota lopputulos edes miellettäisiin kauhuksi.

Barkerin romaanihenkilöt ovat särmikkäämpiä ja jopa todellisemman tuntuisia kuin kauhussa yleensä on tapana. Yleensä uudemman kauhukirjallisuuden hahmot tuntuvat Valittujen Palojen sivuilta kidnapatuilta, mutta Barker ei sorru turhaan tasapäistämiseen. Luonnekuvauksen vahvuus ohjaa lukijan huomion pois tarinoiden unenomaisesta, epärealistisesta logiikasta.

Ei mitään klassikkokirjallisuutta, siis, vaan näppärää viihdettä niille lukijoille, jotka mieltävät kauhun viihteekseen. Sen kerran, kun Kustannus Jalavan kustantamassa kirjassa on vaikuttava kansikuva, jota ei ole täysin pilattu iskemällä kirjan tai kirjailijan nimeä kokonaan sen päälle, on pilaaminen hoidettu iskemällä kuvan päälle teksti "Kustannus Oy Jalava". Eikö kukaan VÄLITÄ?

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute