Taivaan työkalu

Taivaan työkalu

(Aikakoneesta 4/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Ursula K. Le Guin: Taivaan työkalu
(The Lathe of Heaven, 1971),
Book Studio (Galaxy Scifi 5), 1991, nidottu,
ISBN 951-611-408-3, 218 s.
Suom. Jorma-Veikko Sappinen,
päällys Kari T. Leppänen.

Eletään 2000-luvun alkupuolta ylikansoitetussa saastuneessa ja epävakaisessa maailmassa. George Orr on hivenen nahjusmainen kolmekymppinen piirtäjä, jonka keskinkertaista elämää varjostaa kummallinen seikka: hänelllä on kyky nähdä unia, jotka muuttavat todellisuutta.

Orr pelkää uniaan, vaikka ne eivät painajaisia olekaan. Unien jälkeen ei mikään ole ennallaan. Hän alkaa käyttää vahvoja lääkkeitä estääkseen uniaan mutta unien riistäminen tekee hänestä hermostuneen ja onnettoman. Hän ei pysty kunnolla rentoutumaan.

Hän hakeutuu terapiaan päästäkseen lääkkeistä ja - kuten hän aluksi luulee - voidakseen nähdä jälleen normaaleja unia. Unispesialisti William Haber alkaa kuitenkin käyttää Orrin unennäkökykyä hyväkseen. Hän ryhtyy Orrin avulla muuttamaan maailmaa mieleisekseen.

Orrin jokainen uni peittää jälkensä täydellisesti. Jos hän uneksii vaaleanpunaisista villakoirista, niin herättyään hän toteaan kaikkien villakoirien olevan vaaleanpunaisia, ja niin on aina ollutkin, siitä lähtien kun koiria ylipäänsä on maapallolla esiintynyt. Ainoastaan Orr ja Haber muistavat molemmat todellisuudet.

Haber on sitä mieltä, että mitä enemmän liike, vuorovaikutus, konflikti, muutos jatkuu, sitä enemmän on elämää. Tasapaino on sama kuin kuolema. Mutta kenellä on oikeus puuttua elämän kulkuun? Onko kaikella oma ennaltamäärätty kulkusuuntansa, asioilla taipumus tapahtua niinkuin pitääkin? Ja onko kukaan silti onnellisempi vaikka epäkohdat - rotusorto, nälänhätä - poistetaan, kun kenenkään muistissa ei enää ole tietoa pahemmasta?

Haber saa Orrin avulla aikaan kohtalaisen katastrofin, joka huipentuu muukalaisten hyökkäykseen avaruudesta. Muukalaiset ovat kuitenkin omalla tavallaan ratkaisu.

Taivaan työkalu ottaa kantaa yksilön vapauden puolesta. Kenenkään ei ole lopulta hyvä olla, jos asioita ohjataan ylhäältä yhteisen edun nimessä. Onko edes olemassakaan yhteistä etua? Eihän tasapäisyys ja keskimääräinen onnellisuus lopulta voikaan tuottaa täyttymystä kenellekään, varsinkin kun sitä ei osaa todella arvostaa, kokemusten tai tledon puutteen takia.

"Maailma ON, huolimatta siitä millainen sen pitäisi mielestänune olla. Sen kanssa täytyy elää. Sen täytyy antaa olla."

Taivaan työkalu on runollinen, kantaaottava. jännittävä, lohdullinen. Ursula K. Le Guin kirjoittaa huikeaa tekstiä.

Virpi Kianta


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute