Maailmojen synty

Maailmojen synty

(Aikakoneesta 3/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Greg Bear: Maailmojen synty (Eternity, 1988),
Karisto (Scifin parhaita), 1991, sidottu,
ISBN 951-23-2992-1, 516 s.
Suom. Eero Mänttäri, päällys Piotr Tomaszewski.

Olen tavannut suhtautua kyynisesti kaikenlaisiin jatko-osiin ja epäillyt niiden olevan lähinnä ideoiden ja empatian puutteesta kärsivien kirjailijoiden tapa ansaita hieman lisätuloja. Aikatunnelin jatko-osa selätti minut kuitenkin täysin. Maailmojen synty ei ollutkaan mikään uudelleenlämmitys, kaikkea muuta.

On kulunut muutama vuosikymmen Aikatunnelin tapahtumista. Maan lähelle saapuneen asteroiditähtialuksen asukkaat auttavat ydinsodan jälkeistä maailmaa taas jaloilleen. Matkansa aikana aluksen tutkijat loivat asteroidista äärettömyyteen ulottuvan aika-avaruusjatkumon, 'Tien', josta käsin saattoi matkustaa kaukaisiin maailmoihin. Tie suljettiin sittemmin, mutta monet haluaisivat avata sen uudelleen.

Taustaa ja juonta on turha koettaa kuvailla tämän tarkemmin, niin monisyinen se on. Bear esittelee jatkuvasti ideoita, jotka pitäisivät monet vähäisemmät science fiction -kirjailijat leivässä loppuikänsä.

Oikeastaan Aikatunneli ja Maailmojen synty ovat hienoja kunnianosoituksia Olaf Stapledonille, jonka ihailija Bear myöntääkin olevansa. Ajatukset ja tyyli ovat kuitenkin hänen omiaan. Bearin kertojanlahjat näkyvät taidossa, jolla lukija saadaan temmattua mukaan mitä uskomattomimpiin juonenkäänteisiin. Tämä on uuden sukupolven tieteiskirjallisuutta, joka käyttää taitavasti hyväkseen vanhoja perinteitä ja luo niistä jotain uutta ja omaleimaista.

Bear solmii lopussa langat kauniisti yhteen, joten kolmatta osaa ei varmaankaan tule (ja hyvä niin). Voisin tietenkin huomautella pikkuasioista, kuten joistakin kääntäjän kömmähdyksistä tai kirjailijan suorastaan naiivin puhtaasta kehitysoptimismista, mutta mitä suotta. Seuraavaksi voisikin julkaista suomeksi joko romaanin The Forge of God tai The Queen of Angels. Kyllä kunnon hard core aina paikkaansa puolustaa.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute