Aikakoneen saaga

Aikakoneen saaga

(Aikakoneesta 1/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Harry Harrison: Aikakoneen saaga
(Technicolor® Time Machine, 1967),
Book Studio (Galaxy scifi 5), 1991, nidottu,
ISBN 951-611-406-7, 190 s.
Suom. Reijo Kalvas, päällys Kari Leppänen

Lähestyvän deadlinen edellä ihmiset yrittävät selviytyä monin kepulikonstein. Useimpien mahdollisuudet vain rajoittuvat pateettisen läpinäkyviin valheisiin loppuneista värinauhoista ja postin hukkaamista kirjeistä. Jospa sitä voisikin hypähtää tuhannen vuotta taaksepäin hoitamaan homman kaikessa - no jaa - rauhassa.

Harry Harrisonin Aikakoneen saagassa tämä järjestyy. Koko filmausryhmä painuu aitoon viikinkiaikaan purkittamaan elokuvaansa. Käsikirjoittaja on jo sitä ennen siirretty kambrikauteen kirjoittamaan kenenkään häiritsemättä. Kun viikingit eivät yhtään tahdo purjehtia valtameren yli löytämään Viinimaata, kuten käsikirjoituksen pohjana olleet arkeologiset löydöt osoittavat heidän tehneen, heidät lahjotaan siihen viskillä. Vihdoin saadaan filmi kasatuksi. Mitä muuta saadaan, kas siinä pulma.

On oikeastaan ihan rentouttavaa lukea joskus aikamatkajuttu, jossa vain lystin päiten asetetaan kaksi aikakautta vastakkain kantamatta koko ajan hillitöntä huolta aikaparadokseista ja jonkun esi-isän ennenaikaisesta hengenlähdöstä - semmingin kuin tuskin yksikään 'vakava' aikatarina lähemmin tarkasteltuna kuitenkaan selviytyy silmukoistaan virhepisteittä.

Silti on todettava, ettei Harrison revi huumoria aikakausien kohtaamisesta läheskään niin hyvin kuin itselleen epäilemättä kokemusperäisemmistä filmin teon ihmeellisyyksistä ("Viikinki-Kolumbus. Hyvä nimi. Meidän on pakko muuttaa se"). Muu hauskanpito tapahtuukin sitten perin koulupoikamaisten huumorikliseiden varassa: viinanjuonti ja krapula on vitsikästä ja isotissiset naiset ilman muuta tyhmiä.

Aikakoneen saaga on sellaista köykäistä, hupaisaa science fictionia, jota suomeksi ei liiemmälti ole ilmestynyt. Ehkä laji on meillä nyt edistynyt siihen pisteeseen, ettei sen enää tarvitse koko ajan vakuuttaa tärkeyttään ja arvostettavuuttaan. Aika aikaa kutakin.

Leena Peltonen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute