Puolipäivän riitit

Puolipäivän riitit

(Aikakoneesta 2/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Octavia E. Butler: Puolipäivän riitit
(Adulthood rites, 1988),
Kirjayhtymä, 1991, sidottu, ISBN 951-26-3561-5, 332 s.
Suom. Matti Kannosto, päällys Wayne Barlowe.

Puolipäivän riitit on jatkoa aikaisemmin ilmestyneelle Aamunkoitto-romaanille ja Xenogenesis-trilogian toinen osa. Alkaa näyttää siltä, että sarjasta saa kokonaiskuvan vasta kolmannen osan jälkeen, niin hyvin ensimmäinen ja toinen osa näyttävät täydentävän toisiaan.

Kirja alkaa monen vuosikymmenen kuluttua Aamunkoiton tapahtumista. Ihmiskunta on jakaantunut kahtia: oankalien kanssa yhteiselämään halukkaat yksilöt elävät kauppakylissä ja saavat koostelapsia, joihin sekoitetaan molempien lajien parhaat geenit ja ominaisuudet. Vastarintakylissä taas asustavat omissa oloissaan ne ihmiset, jotka haluaisivat ihmiskunnan säilyvän omana itsenäisenä lajinaan. Näiltä oankalit ovat kuitenkin ottaneet lisääntymiskyvyn pois pelätessään ihmiskunnan uutta nousua ja mahdollista kapinaa.

Aamunkoitosta tuttu päähenkilö, Lilith Iyapo, synnyttää koostepojan, joka on ennennäkemättömän ihmismäinen ja kykenee ymmärtämään ihmisten mielialoja ja psykologiaa paremmin kuin yksikään oankali tai kooste. Kun hänet sitten ryöstetään vastarintakylään hän käyttää tilaisuutta hyväkseen oppiakseen vastarintaihmisiltä niin paljon kuin suinkin kyetäkseen antamaan näille kenties uuden mahdollisuuden itsenäiseen ja tarkoituksenmukaiseen elämään.

Puolipäivän riitit jättää lukijan odottamaan vesi kielellä trilogian päätösosaa. Kirja toimii hyvin itsenäisenä romaaninakin, mutta muodostaa samalla yllättävän hyvän jatko-osan Aamunkoitolle. Oankalit loogisen vieraine ajatusmaailmoineen alkavat toisen osan myötä kiehtoa entistä enenunän - olisinkin valmis sijoittamaan nämä geenikirjurit tieteiskirjallisuuden luomien muukalaislajien ehdottomaan kärkijoukkoon.

Matti Kannoston käännös on odotetusti sujuva. Kirjayhtymä on käyttänyt Wayne Barlowen kantta, joka onkin joka suhteessa onnistunut.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute