Ken kuolleita kutsuu

Ken kuolleita kutsuu

(Aikakoneesta 3/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Kari Nenonen: Ken kuolleita kutsuu,
Book Studio, 1991, sidottu, ISBN 951-611-425-3, 200 s.
Päällys Kukkonen & Kröger.

Kari Nenonen nousi laajempaan tietoisuuteen romaanilla Se ken tulee viimeiseksi on kuolema ja novellikokoelmalla Noitarovio. Hänen uusin romaaninsa Ken kuolleita kutsuu täyttää lukijan odotukset niin hyvässä kuin pahassa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin, kolmen nuoren arkipäivään. Lahjakas nuorimies saa lahjaksi tietokoneen ja kirjoittaa huvikseen sille eräänlaisen elektronisen ouijalaudan: satunnaisgeneraattorin avulla toimivan ohjelman, jonka avulla voi keskustella "kuolleiden" kanssa. Se alkaa kuitenkin antaa liiankin loogisia vastauksia ja kauhu hiipii turvalliseen arkipäivään.

Nenonen käyttää taitavasti hyväkseen tuttua tapahtumaympäristöä ja tuo päähenkilöt lähelle lukijaa ennen kuin tuo varsinaiset kauhuelementit mukaan juoneen. Tämä lähestymistapa toimiikin hyvin, etenkin kirjan alkupuoliskon aikana.

Kolmen eri kertojaminän käyttö on ollut rohkea, mutta onnistunut valinta. Henkilöiden käyttämä kieli on luontevaa, ei korostetun slanginomaista eikä myöskään liian hyvää yleiskieltä.

Juoni toimii parhaiten niin kauan kuin sen voi selittää psykologisin keinoin. Yliluonnollisen aineksen mukana juoneen tulee myös kirjailijan aikaisemmassa tuotannossa tapaamani maneeri - pyrkimys luoda kauhua splatterin ja eri asteisten mätänemistilojen pikkutarkan kuvauksen keinoin. Tämä linja huipentuu loppukohtauksen reippaaseen metsurimeininkiin, joka etsii vertaistaan makaaberin huumorin alalla.

Merkille tulee pantua myös ensimmäisessä romaanissa käytetty, minulle vastenmielinen tehokeino: kuoleman ja seksuaalisuuden omalaatuinen kytkeminen yhteen. Yleiskuva kirjasta jäi kuitenkin positiiviseksi - jos maailmankuvaltaan synkästä ja jopa ahdistavasta teoksesta voi tätä ilmausta käyttää.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute