Maailma jonka Jones teki

Maailma jonka Jones teki

(Aikakoneesta 2/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Philip K. Dick: Maailma jonka Jones teki
(The World Jones Made, 1956),
Pirkanmaan Kirjapaino ja Lehtikustannus (Tieteissarja 3),
1991, nidottu, ISBN 951-8931-03-8, 220 s.
Suom. Jorma-Veikko Sappinen, päällys Kari T. Leppänen.

Philip K. Dick on nyt siis tullut Suomeen ilmeisesti jäädäkseen. Pari vuotta sitten saimme suomeksi Palkkionmetsästäjän, viime vuonna Hämärän vartijan. Nyt on lähdetty kaivelemaan vanhempia pehkuja ja tartuttu romaaniin joka ei millään muotoa kuulu Dickin tuotannon kärkipäähän eikä anna lainkaan oikeata kuvaa hänen kirjailijanlaadustaan.

Maailma jonka Jones teki on toki aika ajoin kiinnostava teos. Päähenkilö, tasan vuoden eteenpäin tulevaisuuteen näkemään kykenevä Jones, on korkeamman tarkoituksen puolesta kärsivä kristushahmo, jossa on omaa tehoaan. Samoin taivaalta tipahtelevat ameebamaiset möykyt jaksavat välillä kiehtoa. Mutta itse kertomus on onnettoman hajanainen, teemoja ei jakseta rakentaa syviksi ja kantaviksi, b-luokan poliisiromaanin tyylilaji agentti Cussickin ja hänen vaimonsa osuuksissa häiritsee pahasti. Itse Jonesin hahmossa, joka sinänsä on vahvinta ja vangitsevinta koko kirjassa, on epätäydellisyyttä ja loogisia virheitä. Dick ei koskaan oikein selvitä lukijalle Jonesin kykyjen merkitystä: välillä Jones on predestinoitujen tulevaisuusnäkyjensä tahdoton sätkynukke, väliin hän taas kykenee muuttamaan etukäteen tietämiään tilanteita. Jonesin psyyken kaoottisuus - elämä yhtä aikaa tässä hetkessä, jo kerran koetussa, ja yhtä aikaa vuoden päässä - olisi tarjonnut Dickin kaliiberiselle kirjoittajalle varmaan huikeita mahdollisuuksia, jos niihin vain olisi tosissaan tartuttu.

Kirjan loppuosa - raivaajaromantiikkaa Venuksessa - on aikamoinen antikliimaksi niillekin uskollisille lukijoille, jotka vielä ovat nähneet tarinassa aika ajoin ansioita.

Yhtäkaikki, on surullista, että Dickin laajasta ja osittain erittäin tasokkaasta tuotannosta on päätetty kääntää juuri tämä rikkonainen harjoitelma. Valinnanvaraa olisi toki ollut. Voin vain kuvitella, miten pahasti satunnaislukija erehtyy, jos hän muodostaa Dick-mielikuvansa tämän kirjan perusteella.

Johanna Sinisalo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute