Helvetin talo

Helvetin talo

(Aikakoneesta 3/1990)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Richard Matheson: Helvetin talo (Hell House, 1971),
Jalava (Jalavan kauhusarja 10), 1990, nidottu,
ISBN 951-8954-31-3, 212 s.
Suom. Marja Sinkkonen, päällys Jari Rasi.

Myönnettäköön, että en pysty olemaan kovinkaan pitkämielinen uudemman kauhukirjallisuuden suhteen. Tokihan minä pidän hyvin paljon mätänevistä ruumiista ja sangollisesta verta, mutta jotenkin kirjallisuuden odottaisi olevan muutakin kuin julmuuksien luetteloita, joita alkeellinen psykologisointi pitää miten kuten kasassa

Richard Mathesonin Helvetin talo on alunperin julkaistu jo vuonna 1971, joten siinä mielessä se ei ole erityisen moderni. Paljon verta on virrannut parissakymmenessä vuodessa. Hengeltään teos on kuitenkin täysin nykypäivän maun mukainen. Sieluton ja turha. Siitä puuttuu jopa se itsetietoinen rehvakkuus, joka tekee Stephen Kingin ja Clive Barkerin kirjoista lähestulkoon lukukelpoisia.

Tarjolla on urhea taistelu kummitustaloa vastaan. Lukijan eteen annostellaan meedioita, kummituksia, räyhähenkiä ja ns. perversioita. Missään kohdassa tarina ei ylitä niitä rajoja, joita kaikki bestsellereiksi pyrkivät amerikkalaiset teokset kunnioittavat. Kaikki kauheudet ovat olemassa vain antaakseen keskiluokkaiselle lukijalle tunteen siitä, että hän on lukemassa jotakin tosi tuhmaa. Todellista kipeyttä kohdatessaan tuo lukija heittäisi kirjan kauas käsistään. Siksi Helvetin taloonkin annostellaan vain keskinkertaisia korvikekauhuja.

Helvetin talo on riivauspornoa. Se tekee lukijastaan tirkistelijän. Tämä tilanne saattaa tuntua miellyttävältä - ja varmaankin Matheson on kirjoittanut "hyvää viihdettä". Kaiken pohjalla on kuitenkin niin valtaisa epärehellisvys, että se haisee pahemmalta kuin hautaamaton ruumis.

Hra. Rasin maalaama kansikuva on muotopuoli ja mauton, mutta tätä kirjaa se vain kaunistaa.

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute