Syyshämärän lohikäärmeet

Syyshämärän lohikäärmeet

(Aikakoneesta 2/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Margaret Weis & Tracy Hickman: Syyshämärän lohikäärmeet, Dragonlance-kronikat, osa 1
(The Dragons of Autumn Twilight, 1988),
Jalava (Jalavan fantasiasarja 3), 1990, nidottu,
ISBN 951-8954-56-9, 460 s.
Suom. Mika Renvall, päällys Larry Elmore,
kuvitus Denis Beauvais.

Syyshämärän lohikäärmeet on Yhdysvalloissa suursuosion saavuttaneen Dragonlance-trilogian ensimmäinen osa. Tämä kirja ja sen jatko-osat The Dragons of Winter Night ja The Dragons of Spring Dawning ovat osa TSR-peliyhtiön Advanced Dungeons & Dragons -roolipeliä varten julkaisemaa roolipelituotesarjaa, joka sijoittuu Keski-Maasta selvästi vaikutteita saaneelle Krynnin planeetalle. Kirjojen henkilöt tuntuvat joskus toimivan pelin sääntöjen mukaan, mutta tämä ei häiritse lainkaan.

Tarinan perusainekset ovat sinänsä tuttuja ja turvallisia: etsintätehtävä, voimakkaita taikaesineitä, hyvän ja pahan taistelua. Tästä olisi helposti saanut aikaan yhdentekevää roskaa, mutta Weis ja Hickman suoriutuvatkin tehtävästään varsin tyylikkäästi. Kirjoittajat tuntevat fantasiakirjallisuuden kliseet perin pohjin ja käyttävät niitä taitavasti hyväkseen, toisinaan selvästi parodisella tyylillä.

Dragonlance-sarjan omalaatuinen viehätys perustuu pitkälti onnistuneisiin henkilöhahmoihin, joilla kaikilla on tarinan edetessä vähitellen paljastuva monisyinen tausta. Nämä seikkailuihin tahtomattaan ajautuvat säiläsankarit, "lainailijat" (kentithän eivät mielestään koskaan varasta mitään), maagikot ja papit ovat uskottavia ihmisiä (no, mitä milloinkin ... ), joiden edesottamuksiin on helppo eläytyä. Hyvyys ja pahuus ei ole mustavalkoista ja pahimmallakin ilkiöllä on omat motivaationsa toimia niin kuin toimii. Sarja kuvaa samalla aikuisuuteen kasvamista, toisinaan alleviivaten, toisinaan hyvinkin hienovaraisesti.

Erikseen on mainittava kaksi mainiota velhohahmoa: Raistlin ja Fizban. Raisilin on nerokas, magian lumoihin joutunut mutta fyysisesti heiveröinen nuorukainen, jonka kunnianhimo ei tunne mitään rajoja. Hänen pohjaton tiedon ja mahdin janonsa alkaa vääristää hänen luonnettaan ja johtaa hänet vähitellen pimeille ja yksinäisille poluille. Fizban, hajamielinen arkkimaagi, puolestaan tulee ja menee miten mielii ja ilmestyy toisinaan hahmojen avuksi yhdennellätoista hetkellä. Hänen apunsa vain johtaa joukon usein ojasta allikkoon...

Jalava on käyttänyt onneksi alkuperäistä kuvitusta kantta myöten - mutta miksei siihen liittyvää tekstityyppiä lukujen otsikoissa? Suomennos on varsin sujuva ajoittaisista kömpelyyksistä ja epäjohdonmukaisuuksista huolimatta.

Toivottavasti näemme trilogian muutkin osat suomeksi. Sarjalle on ilmestynyt vielä jatkoakin, kolmiosainen Dragonlanee Legends, jonka taso valitettavasti laskee kirja kirjalta. Todellisille Krynn-fanaatikoiHe on tarjolla vielä muitakin Krynnin maailmaan sijoittuvia romaaneja ja novellikokoelmia, sekä tietenkin 15 roolipeliseikkailun sarja.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute