Painajainen

Painajainen

(Aikakoneesta 1/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Stephen King: Painajainen (Salem's Lot, 1975),
Tammi, 1990, sidottu, ISBN 951-30-9382-4, 476 s.
suom. Heikki Karjalainen.

Käsillä oleva vampyyritarina on Stephen Kingin varhaisimpia romaaneja vuodelta 1975. Riippumatta valmistumisajankohdistaan hänen kirjansa ovat olleet keskenään tasalaatuisia ja tyyliltäänkin lähes samanlaisia. Poikkeuksen muodostaa ehkä ainoastaan hänen esikoisensa Carrie, joka epäkingmäisessä tiiviydessään on vielä harjoitelma. Painajaisesta alkaen King on kirjoittanut samaa, hyvin menestyvää kirjaa. Hänen sattumanvaraisesti suomennettuja romaanejaan on ilman bibliografiaa mahdoton asettaa edes summittaiseen kronologiseen järjestykseen. Painajainen ei ole kuitenkaan niin megalomaaninen teos kuin myöhemmät Tukikohta, Se tai Kolkuttajat. Henkilöitä siinä on komppanian verran vähemmän ja tapahtumat etenevät hieman totuttua sukkelammin. Positiivisia seikkoja jokainen.

Painajainen on alan perinteen mukainen vampyyrikertomus. Kirjailija itse kertoo siitä näin: "Kun aloin suunnitella vampyyriromaania, josta tuli Salem's Lot, päätin, että halusin osittain käyttää teosta eräänlaisena kirjallisena kunniantekona. Siksi romaanissani on tahallista samankaltaisuutta Bram Stokerin Draculan kanssa, ja jonkin ajan kuluttua minusta alkoi tuntua, että pelasin mielenkiintoista - ainakin omasta mielestäni - peliä kirjallisella squash-pallolla: Salem's Lot oli itse pallo ja Dracula se seinä, jota vasten sitä iskin ja tarkkailin, minne pallo pomppaisi voidakseni iskea sitä taas. Itse asiassa se teki muutamia sangen mielenkiintoisia pomppuja, minkä katson aiheutuneeksi siitä että vaikka palloni olikin 1900-luvulla, seinäni oli mitä suurimmassa määrin edellisen vuosisadan tuote. Samalla myös, koska vampyyritarina oli niin keskeinen sisältö E.C. -sarjakuvissa, joiden parissa vartuin, päätin että yrittäisin tuoda mukaan myös tuon kauhutarinan näkökulman." (Stephen King: Dance Macabre, 1983, suom. toim.)

King luo kirjastaan ja vampyyreistaan luontevaa pseudotodellisuutta laittamalla henkilönsä lukemaan kuvitteellista(?) kirjallisuutta, Stokeria ja kauhusarjakuvia saadakseen tietoja elävistä kuolleista. Mainituille esikuville King on ehdottoman uskollinen. Hänen petonsa käyttäytyvät samoin kuin legendoissa ja elokuvissa ja ovat yhtä vaikeita tappaa lopullisesti. Painajainen ei mahdu omien King-suosikkieni joukkoon, jotka ovat Uinu, uinu lemmikkini, Se ja Christine.

Harri Haarikko


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute