Loputon sota

Loputon sota

(Aikakoneesta 1/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Joe Haldeman: Loputon sota (The Forever War, 1974)
Book Studio (Galaxy Scifi 2), 1990, nidottu
ISBN 951-611-366-4, 254 s.
suom. Veikko Rekunen, päällys Kari Leppänen

Tämä Haldemanin Vietnamin kokemustensa perusteella kirjoittama teos sodan mielettömyydestä ilmestyi suomeksi juuri sopivasti Yhdysvaltain seuraavan suursodan kynnyksellä. Tässä mielessä teos ei ole vanhentunut runsaassa 15 vuodessa lainkaan, sillä Persianlahti on aivan yhtä järjetön tragedia kuin mitä Vietnam oli aikoinaan.

Loputon sota on tarina ihmiskunnan ja tauruslaisten sodasta, jonka ei olisi koskaan pitänyt syttyä - tuhatvuotisesta sodasta, joka syttyi väärinkäsityksestä, ja jota sodasta hyötyvät taustavoimat pitävät yllä vuosisadasta toiseen. Kommunikaatiokuilu kahden eri maailman välillä takaa sen, että kukaan ei edes yritä ymmärtää vastapuolta - niinkuin siihen nyt tarvittaisiin tähtitieteellisiä etäisyyksiä.

Kirja antaa Loputtomasta sodasta kuitenkin melko siloisen kuvan. Jotkut pitävät sitä jopa militaristisena, sillä päähenkilö selviää koko 1143-vuotisesta kurimuksesta paitsi ruumiiltaan, myös sielultaan kokonaisena. Teos onkin huomattavasti kesympi kuin Vietnamin traumat 80-luvulla auki repineet elokuvat, ja sen sisältämä analyysi on paljon hienovaraisempaa. Päähenkilö löytää kuitenkin itsensä kerta kerran jälkeen keskeltä sodan järjettömyyttä. Hän tajuaa teurastavansa aseettomia 'vihollisia' kuin karjaa; hän odottaa kuukaudesta toiseen pelon maku suussaan; hän kokee sen aivottomuuden, johon väkivaltakoneisto jäsenensä alistaa; kotiinpalaajaakaan ei odota ansaittu sankarin vastaanotto, vaan tuntematon maailma, jonka puolesta on vaikea uskoa taistelleensa.

Haldeman maalaa mustavalkoisen maailman jossa tauruslaiset ovat hyviä, ja sotaa ylläpitävät kenraalit pahoja. Hänen sotilaansa sotivat kuin eivät muuta voisi eivätkä osaisi. Tämä kirkasotsaisuus onkin teoksen heikoin lenkki, mutta harmaan sävyt esittelevällä kirjalla ei palkintoja niin vain voiteta, ja niitä on Loputtoman sodan osalle tullut sentään sekä Hugon että Nebulan verran.

Jyrki J.J. Kasvi


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute