Avaruuden vangit

Avaruuden vangit

(Aikakoneesta 4/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Douglas Hill: Avaruuden vangit (Exiles of ColSec, 1984),
Jalava (Junior Scifi 2), 1989, sidottu,
ISBN 951-8954-02-X, 142 s.
Suom. Renne Nikupaavola, päällys Jari Rasi.

Avaruuden vangit on Englannin tämän hetken suosituimman nuorten scifi-kirjailijan Douglas Hillin Klydor-trilogian ensimmäinen osa.

Asuntohallintovirasto karkoittaa ryhmän sopeuiumattornia nuoria Maapallolta kaukaiselle Klydorin pianeetalle.

Nuoret kuljettaisi Klydoriin avaruusrahtialus, jonka sisällä laskeutumissukkula, jossa sisällä 12 matkustajaa ruumisarkun tapaisissa matka-arkuissa. Arkut ovat sisältä pehmustettuja ja niissä on useita neuloja, jotka pitävät sisällä olevan ihmisen hengissä matkan aikana.

Sukkulan olisi pitänyt irrota rahtialuksesta Klydorin kohdalla, mutta irrotuslaitteet vaurioituvat ja niinpä Samella Connelin ja Cord Makiyn, kahden karkotetun nuoren on valittava "tapa kuolla" kuten kirjailija asian ilmaisee. Vaihtoehtoina ovat joko kuolla nälkään rahtialuksessa, joka oli matkalla kaukaisille Procyonin planeetoille, tai ohjelmoida rahtialus, jota ei oltu tehty laskeutumaan, syöksymään Klydorin pinnalle. He valitsevat syöksymisen Klydorille, koska silloin AsHal, rahtialuksen omistaja ja heidän karkoittajansa menettäisi jotakin.

Kuin ihmeen kaupalla osa nuorista selviytyy maahansyöksystä. Kahdestatoista matkaan lähteneestä henkiin jää 6 henkeä. Heidän joukossaan on yksi, joka eroaa muista: hän on raaka tappaja, Buldog. Buldog on saanut haltuunsa sädeaseen ja pitää muita vallassaan sen avulla.

Pianeetalla on ennestäänkin asukkaita, pieniä metsässä asuvia ihmisiä, jotka ovat aluksi sotaisia, mutta joista tulee myöhemmin rauhallisempia. Planeetalla on myös toukkamaisia hirviöitä, joiden myrkkylonkerot tappavat.

Lopulta Buldog karkoitetaan metsään, ja muutamia päiviä myöhemmin hänet löydetään kuolleena, metsäläisen tappamana. Buldogin kuoltua elämä Klydorissa on helpompaa. Apuna heillä on lisäksi sukkulasta saatu tietokone.

Kirjan juoni on varsin omaperäinen eikä loppuun kulutettu, niin kuin monissa muissa samantyyppisissä kirjoissa. Kirjaa lukiessa tulee mietityksi olivatko he sittenkään vankeja, niinkuin nimi sanoo.

Jos vain muutkin Douglas Hillin Klydor-trilogian osat ovat samantasoisia, niin siitä tulee lukemisen arvoinen sarja.

Juho Sandberg


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute