Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta

Robotit ja Imperiumi

Robotit ja
Imperiumi


Isaac Asimov: Robotit ja Imperiumi
(Rohots and Empire, 1985),
WSOY, 1989, sidottu,
ISBN 951-0-15501-2, 476 s.
Suom. Pekka Markkula.
Päällys Heikki Kalliomaa.
Paha tiedemies haluaa tuhota maapallon estääkseen vihaamiensa ihmisten levittäytymisen avaruuden kaikkiin kolkkiin. Urhea sankaritar nokkeline apureineen tekee katalat aikeet tyhjiksi ja turvaa ihmisten imperiumin synnyn. Now where have I heard this one before?

Näin ovela ja omaperäinen juoni löytyy Asimovin uusimman suomennetun teoksen pohjaksi. Takakannessa kirjaa ylistetään kekseliääksi Robotti- ja Imperiumi-sarjojen yhdistäjäksi,ja onhan toki myönnettävä, että on Asimovilta hyvin keksitty koota uusi kirja vanhoista aineksista - säästyy luomisen tuskaltakin. Kun vielä laitetaan robotti kehittämään ja nimeämään psykohistorian jalo tiede, tajuaa tyhmempikin, että aasinsiltaahan tässä ollaan rakentamassa.

Jatko-osien pelaamisesta on paljon kuultu, mutta siinäkin tämä kirja vie voiton kotiin; se nimittäin päättyy kesken lauseen ja vielä tavuviivaan. Siitä kunnia kustantajalle, joka tosin on erheen havainnut ja korjannutkin sen kirjan väliin tuikatulla pikku lappusella.

Mitään uutta, omaperäistä tai mieltä tai mielikuvitusta kiihdyttävää en kirjasta onnistunut löytämään sinnikkäästä lukemisesta huolimatta. Kustantajien käännöspolitiikkaa on arvosteltu kyllästymiseen saakka, mutta jos tällaisten kirjojen esiinmarssitus on tuon politiikan tulosta, on arvostelu hyvin ansaittua. Tätä kirjaa en yhdellekään ystävälleni suosittelisi.

Marja Sinkkonen  (Aikakoneesta 4/1989)Takaisin arvosteluhakemistoon

Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun