Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta


Näkevä sokea

Näkevä sokea

(Aikakoneesta 2/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Robert Holdstock: Näkevä sokea
(Eye Among the Blind, 1976),
Karisto (Scifin parhaita), 1988, sidottu,
ISBN 951-23-2528-4, 258 s.
suom. Anja Haglund,
päällys Piotr Tomaszewski.



Holdstock tunnetaan Suomessa parhaiten mainiosta romaanistaan Alkumetsä. Näkevä sokea on hänen esikoisteoksensa, minkä valitettavasti huomaa.

Kirja on ties kuinka mones versio ihmisen ja muukalaislajin kohtaamisesta. Kaukaisella Reedmaa-planeetalla on kolme älyllistä lajia, joiden kehityskulkua ihminen tahtomattaankin häiritsee. Valistuneet yksilöt toki pelastavat lopulta mitä pelastettavissa on.

Kirjassa on hyviä aineksia kuten ekologinen näkökulma vieraan planeetan asukkaisiin ja asuttamiseen. Tieteiskirjallisuuden vanhasta paheesta, ihmisen erinomaisuuden korostamisesta, ei näy jälkeäkään.

Hyvästä reseptistä huolimatta tämä kakku palaa pohjaan. Juonirakenne horjahtelee ja lopussa jää häiritseviä langanpätkiä roikkumaan ilmaan. Ihmiskuvaus on kohtalaista ja se toimii parhaiten päähenkilön, Robert Zeitmanin kohdalla. Dialogi on keinotekoisen makuista ja ympäristökuvaus vaihtelee upeista visioista rutikuiviin selvityksiin.

Kerrontateknisesti kirjan pahin vika on Holdstockin sortuminen selittelyyn. Lukijalle ei useinkaan jätetä tilaa omaan päättelyyn tai syiden ja seurausten oivaltamiseen. Alkupuolen tieteellinen ote hämärtyy lopulta mystiseksi.

Sain kirjan luetuksi vain hyvin pienissä erissä. Takakannen väittämän "mukaansa imaisevasta kertojanlaadusta" voi jättää omaan arvoonsa. Voi vain ihmetellä, miksi tämä kirja piti yleensä suomentaa.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon

Takaisin Aikakoneen arkistoon

Takaisin sivun alkuun