Leena Peltonen - muistokirjoitus


Tämä vaatimaton teksti julkaistiin hieman eri muodossa scifi-postituslistalla lauantaina 7. heinäkuuta 2007. Perusteellisempi muistokirjoitus tulee tähän samaan osoitteeseen toivottavasti vielä heinäkuun aikana.


Kuten moni tämän scifi-listan lukijoista varmaan jo tietääkin, Leena Peltonen kuoli jo pitkään sairasteltuaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa torstaiaamuna 5. heinäkuuta. Leena oli syntynyt 31. elokuuta 1951. Hänen uraansa suomalaisessa science fictionissa en nyt rupea tähän tiivistämään, siitä saatte lukea tulevissa muistokirjoituksissa ja hänen kotisivuillaan, joita tulen pitämään yllä Leenan pysyvinä muistosivuina. Sanon nyt vain sen että hän oli mukana kaikessa Turun SF Seuran perustamisvuosista Portin kautta Aikakoneeseen ja vaikutti viimeiset kymmenkunta vuotta suomentajana kääntäen mm. Robert Holdstockia, Guy Gavriel Kayta, Peter S. Beaglea, Colin Greenlandia ja lukuisia muita kirjailijoita joista monet hän tunsi henkilökohtaisesti ja oli heidän kanssaan viestinvaihdossa.

1990-luvun puolivälissä Leenan välit fandomiin viilenivät syistä joihin en tässä viestissä halua mennä mutta se ei vaikuttanut häneen moniin henkilökohtaisiin ystävyyssuhteisiinsa fandomin piirissä. Parin viime vuoden aikana Leena oli vähitellen alkanut hakeutua takaisin fandom-tapahtumiin ja otimme yhdessä osaa yhteen Viikinsaaren kokoontumiseen ja vuoden 2005 Tähtivaeltajapäivään. Vuonna 2006 todettu vakava sairaus kuitenkin esti aktiivisen mukanaolon viimeaikojen scifi-tapahtumissa.

Leenalla oli kuitenkin suunnitelmia. Hän oli spekuloinnut salanimellä Leena Laaki julkaistavasta kirja-arvostelublogista, jonka nimeksi olisi tullut Laaki ja vainaa ja aivan muutama viikko sitten hänelle tarjottiin suomennettavaksi teosta, josta hän oli aina haaveillut ja olisi kääntänyt vaikka ilmaiseksi. Kyseessä oli T.H. Whiten The Once and Future King, josta muuan uusi pienkustantaja oli ja toivottavasti yhä on kiinnostunut. En tiedä onko Suomessa ketään muuta, joka pystyisi tälle teokselle tekemään kunniaa. Leena siihen olisi pystynyt. Hänen tietämyksenä Arthur-mytologiasta oli ensyklopedinen ja hän tunsi lähes kaikki ne Arthur-tekstit, joista White oli materiaalinsa ammentanut. Toivokaamme että kustantaja kuitenkin löytää tähän kulttuurityöhön jonkun Leenan veroisen vaikka helppoa se ei tule olemaan.

Ensi viikonloppuna 14. heinäkuuta Finnconissa järjestetään muistotilaisuus Leenalle ja esillä on muistokirja, johon toivottavasti mahdollisimman moni laittaa nimensä ja saa siihen muutakin kirjoittaa tai vaikka piirtää. Irma Hirsjärvi ja Liisa Rantalaiho tiedottavat asiasta varmaan lisää Scifi-listalla ja Finnconin kotisivulla.

Pidetään hyvä Finncon ja muistellaan Leenaa,

Juhani HinkkanenMuistokirjoituksia muualla:

Risingshadow
Tähtivaeltaja
Privaatidosentti (Jukka Laajarinteen blogi)
Eating Muffins in an Agitated Manner (Jukka Halmeen ja Sari Polvisen blogi)
Finncon'07
Enhörningen
Partial Recall (Tero Ykspetäjän blogi)Linkkejä:

Leenan kotisivu
Juhanin kotisivu
Aikakone