Elimäen tarkoitus

(Ennen julkaisematon)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Douglas Adams & John Lloyd: Elimäen tarkoitus (The Meaning of Liff, 1983).
Suomeksi kirjoittaneet Silja Hiidenheimo, Kirsti Määttänen, Tuomas Nevanlinna
& Tarja Roinila.
Loki-Kirjat, 1996, nidottu.

Jostakin syystä Elimäen tarkoitus ja sf-fanit ovat aina kuuluneet yhteen. Onhan toinen kirjan kirjoittajista myös yksi huumori-sf:n johtohahmoja. Ja ehkä Elimäen tarkoitus edustaa juuri sellaista älyllistä iloittelua ja itsestäänselvyyksien kyseen- tai naurunalaistamista, mikä on useiden alan harrastajien mielestä yksi sf:n perusideologioista.

Niille joillekin onnettomille, jotka eivät tiedä mistä on kyse, kerrottakoon että teos on eräänlainen erittäin olemassaolevien mutta tähän asti nimettöminä pysytelleiden elämänilmiöiden sanakirja. Esimerkiksi kaikkihan tietävät, millaisessa asennossa ihmiset seisovat vieraiden kirjahyllyjen edessä, mutta kuinka moni tietää että asennon nimi on kallinki, englanniksi ahenny. Esitellyt sanat on huolella valittu julkaisumaan paikannimistöstä (kaikkihan me tiedämme kuinka pöljiltä useimmat paikannimet kuulostavat, kun niitä oikein pysähtyy miettimään).

Elimäen tarkoitus on erittäin hauska kirja. Se saa lukijansa pysähtymään tiettyjen kuoliaaksinaurattavien ja ah niin kipeän tosien elämänilmiöiden äärelle. Jokainen joka on koskaan kokenut epäselvän kuulutuksen aiheuttaman paniikin lentoasemalla, tietää nyttemmin että se on hosio. Ja nohkua on tietenkin verbi sille seisoskelulle keittiössä, jonka aikana ihmettelee miksi oikeastaan tuli sinne. Kääntäjät (tai oikeastaan uudelleenkirjoittajat) ovat tehneet oivaa työtä suomalaistaessaan termejä ja keksiessään uusia kotimaisia kategorioita.

Elimäen tarkoitus -kirjan aikuteos The Meaning of Liff kului monien meidän käsissä jo 80-luvulta lähtien. Siksi ei olekaan ihme, että jo 90-luvun alussa joukko urheita scifistejä teki omia Elimäen tarkoitus -yritelmiään, jopa aivan tällä samalla nimellä. Näitä paikka paikoin varsin hupaisia, väliin melkoisen sisäpiirisiä viritelmiä (esimerkiksi kiljava on sitä, kun Matti Tanska ja Petri Hiltunen keskustelevat Robert E. Howardista) löytyy Kosmoskynä-lehden numeroista 1/91, 1/92 ja 2/92. Tiesithän, että tesoma on hetki tahi rupeama, jolloin laskuhumalassa selittää elämän perimmäisiä kysymyksiä monisanaisesti ja itseään toistaen...

Johanna Sinisalo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute