Ed Wood on Ed Wood

Ed Wood on Ed Wood

(Aikakoneesta 4/1995)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Rudolph Grey: Ed Wood on Ed Wood (Nightmare of Ecstasy: The Life and Art of Edward D. Wood, Jr., 1992),
suom. laitoksen toim. Mika Seppälä & Mika Siltala.
Like, 1995, nidottu, ISBN 951-578-243-0, 268 s.
Suom. Arvi Tamminen, päällys Tommi Hänninen.

Edward D. Wood, Jr. kuoli vuonna 1978 ehdittyään 54-vuotiaaksi. Hänen uransa halpaelokuvien käsikirjoittajana ja ohjaajana oli unohdettu jo useita vuosia aiemmin. Harry ja Michael Medvedin kirja The Golden Turkey Awards sytytti ilmestyessään vuonna 1980 yhä vain leviävän kiinnostuksen Ed Woodin elokuvia kohtaan. Medvedien kirjassa Woodin vuoden 1959 Scifi-elokuva Plan 9 from Outer Space äänestettiin maailman huonoimmaksi elokuvaksi - ja Ed itse sai "palkinnon" elämäntyöstään maailman epäonnistuneimpana elokuvaohjaajana.

Medved-veljekset ovat paljastuneet tylsiksi moralisteiksi ja on todellakin suuri vääryys kutsua Woodia maailman huonoimmaksi elokuvaohjaajaksi. Paljonkin kehnompia elokuvia on tehty kaiken aikaa ja tehdään vastakin. Melkein missä tahansa suomalaisessa tv-sarjassa on tönkömpää dialogia ja köyhempää näyttelemistä kuin Plan 9:ssa. Ed Wood teki elokuvansa niin halvalla, että ne ovat enemmänkin unelmia elokuvista kuin oikeita elokuvia. Muutamat hänen vähemmät tunnetut teoksensa ovat ainakin paikoitellen tylsänpuoleisia... Mutta muistetuimmat Wood-tuotteet muistetaan juuri niihin sisältyvän luovan hulluuden ansiosta. Ed Wood osasi ottaa kaikki kulloinkin tarjolla olleet näyttelijät ja valmiit filminpätkät käyttöönsä siten, että kokonaisuuden kudelma pysyi koossa (edes auttavasti).

Rudolph Greyn kirja Nightmare of Ecstasy on saanut suomalaisen nimen Ed Wood on Ed Wood. Toisin kuin Liken muut vastaavalla tavalla nimetyt elokuvaohjaajakirjat, tämä uusi opus ei sisällä enimmäkseen ohjaajan omia muisteluksia urastaan. Wood jätti jälkeensä suhteellisen vähän omaelämänkerrallista tekstiä, eikä hän ehtinyt eläessään nauttia sellaisesta suosiosta, että häntä olisi isommin haastateltukaan. Woodin omien muistelmakatkelmien lisäksi kirja koostuukin ystävien ja työtovereiden haastattelupätkistä. Osa haastateltavista on ilmeisistikin ollut työn tai sairauden takia sellaisessa kunnossa, että heidän tajunnanvirtansa ovat suorittaneet äkillisiä hyppäyksiä. Tuloksena on kokoelma värikkäitä anekdootteja, jotka joskus ovat ristiriidassa keskenään - ja joiden sisältämiä "legendaarisia" ja "todellisia" ainesosia on aivan mahdotonta erottaa toisistaan.

Tin Burtonin elokuva Ed Wood on napannut kohtauksiinsa aineistoa juuri Rudolph Greyn kirjasta, mutta Burtonin tavoitteena olikin enemmänkin legendan kuin todellisuuden käsittely. Greyn lyhyt esipuhe ja kirjan lopusta löytyvä niukka Ed Woodin elämän kronologinen kertaus eivät nekään tarjoa isommin rakennuspalikoita Woodin "todellisen" elämänkerran hahmottamiseen. Ed Wood on Ed Wood vaatiikin lukijaltaan itse asiassa jonkinlaista kirjan ulkopuolista Wood-tietoutta. Esimerkiksi jonkin Woodin elämästä tehdyn dokumenttifilmin näkeminen saattaisi olla avuksi. (Kirjan lopussa mainitaan parikin varsinaista Wood-dokumenttia, mutta jätetään jostakin syystä mainitsematta vuoden 1992 Flying Saucers Over Hollywood...)

Haastatteluissa vilahtelee nimi jos toinenkin. Teoksen loppuun on sijoitettu aakkoselline luettelo sekä haastateltavista että tekstissä vilahtavista henkilöistä. Viimeisillä sivuilla on vielä kaiken lisäksi hakemisto! Kerrankin siis suomennetunkin kirjan lukijaystävällisyydestä on huolehdittu... periaatteessa. Aakkosillisissa esittelyissä ei nimittäin esitellä laisinkaan useammissakin Woodin elokuvissa esiintynyttä "ennustaja" Criswelliä, vaikka melkein Woodin elokuvaan päässeen Gene Autryn elokuvia luetellaankin parin sivun verran, erään väitteen mukaan Woodin kanssa transuilleen Tony Curtisin esiintymisiä listataan niitäkin pitkästi - ja samoin käy myös Erroll Flynnin elokuville, koska Wood oli vähän hänen näköisensä. Hakemistossa Criswellin kohdalla mainitaan sivut 7-260, mikä ei hirvittävästi auta... Vastaavanlaisia kummallisuuksia löytyy lisääkin. Forrest J. Ackermanin cameo-roolit listataan avuliaasti, mutta missään ei mainita hänen olleen jonkin aikaa Woodin kirjallinen agentti.

Suomentaja lisää sekaannusta kääntämällä englannin he- ja she-sanat systemaattisesti vain sanaksi "hän". Onhan se taatusti sanakirjan mukaan oikein, mutta tällä tavalla kääntäjä saa kadotettua toisinaan tiedon siitä, kehen "häneen" teksti itseasiassa viittaa. Suomentajan mielestä useinkin mainittu termi comic book (eli siis - ja pistäkää tämä nyt visusti muistiin: SAR-JA-KU-VA- LEH-TI!!!) on yhtä kuin sarjakuvakirja tai jopa sarjakuva-albumi. Really!

No, Woodin bibliografia ja filmografia vievät kirjasta nelisenkymmentä sivua - ja niiden tarkkuus on jo äärifanaattista. Saamme tietää, että Ed kirjoitti mm. kirjat Raped in the Grass, Young, Black and Gay ja To Make a Homo...

Ed Wood on Ed Wood esittää legendan Ed Woodista. Esitystapaan liittyvät sekavuudet ovat oikeastaan aivan täydellisessä sopusoinnussa Edin oman persoonallisuuden kanssa. Hänen elokuvissaanhan aivan selvällä konekirjoituserheellä oli hyviä mahdollisuuksia päästä kulkeutumaan sellaisenaan käsikirjoituksesta valmiiseen otokseen. "Tänä aamuna puhuin hänen kanssaa pitkään puhelimessa aikaisemmin päivällä", todetaan elokuvassa Jailbait... Kuka enää välittää siitä, osallistuiko Ed Wood todella Tyynenmeren taisteluihin vaaleanpunaiset rintaliivit ja pikkuhousut merijalkaväen uniformunsa alla? Tuo anekdootti kuullostaa niin hyvältä, että sen on PAKKO olla totta, olivat tosiasiat millaisia hyvänsä. Ed Wood on tämän kirjan ansainnut.

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute