Musta torni 1

Musta torni

(Aikakoneesta 4/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Stephen King: Musta torni (The Dark Tower: The Gunslinger, 1982),
Book Studio, 1992, sidottu, ISBN 951-611-537-3, 230 s.
Suom. Kari Salminen, Päällys: Peter Mustonen.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Epäilen, että useimmat Stephen Kingin fanit eivät pidä tästä kirjasta. Minä puolestani pidän. Kyseessä on sarja lehdessä Magazine of Fantasy and Science Fiction vuosina 1978-1981 julkaistuja novelleja, jotka kuuluvat varsin selvästi siihen vaikeasti rajattavaan välimaastoon, jota on tavattu kutsua tieteisfantasiaksi.

Teos on tosiasiassa 6- tai 7-osaiseksi suunnitellun ja vielä keskeneräisen sarjan ensimmäinen osa, eikä kirjailija ilmeisesti alunalkaenkaan uskonut sen menestyvän päätellen siitä, että hän tarjosi sen julkaisuoikeudet pienelle pääasiassa fantasiaa ja kauhua rajoitettuina ja usein upeasti kuvitettuina painoksina julkaisevalle Donald M. Grant - kustantamolle. Kirjan massamarkkinoille suunnattu pokkaripainos tuli vasta 1988 vuosia Grantin melkein heti keräilyesineeksi muodostuneen julkaisun jälkeen.

Minä tutustuin näihin novelleihin jo niiden alkuperäisen lehtijulkaisun yhteydessä ja muistan pitäneeni niistä varsin paljon. Nyt uudella lukemisella kymmenen vuoden jälkeen pidin niistä edelleen. Näitä tarinoita ei selvästikään ole kirjoitettu Kingin tavanomaiselle bestseller-yleisölle vaan nimenomaan sf- lukijakunnalle ja epäilemättä myös Kingille itselleen. On sanottu, että jossain Stephen Kingin sisällä on hyvä kirjailija, joka haluaa päästä ulos ja tässä kokoelmassa se hyvä kirjailija on päästetty ainakin hetkeksi jaloittelemaan.

Kingin jälkisanojen mukaan on hänen innoituksenaan ollut Robert Browningin (1812-1889) runo "Childe Roland to the Dark Tower Came". Näiden vaikutteiden syvyyttä en osaa arvioida kun kyseistä tekstiä ei ulottuvillani ole. Lopputuloksena olevat tarinat uhkuvat outoa ja mystistä lopun ajan tuntua. Päähenkilö, Revolverimies vaeltaa halki aution maan seuraten salaperäistä mustiin puettua miestä päämääränään Musta Torni jossain maailman laidalla. Tapahtumapaikkaa ja -aikaa ei täsmennetä mutta peliin heitetään riittävästi johtolankoja, joista voidaan päätellä, että kyseessä on tulevaisuuden Amerikka, tarkemmin sanottuna länsi, vuosisatoja jonkin määrittelemättömän katastrofin jälkeen, joskin lähdekirjallisuus puhuu vaihtoehtomaailmasta. Ehkä näin onkin. Mahdollisesti jatko-osat kertovat asiasta lisää. Juonesta en oikein halua sanoa mitään sillä minuun vetosi enemmän tunnelmasta ja kirjailijan tavasta kertoa syntyvä kokonaisuus kuin se, mitä tarinassa varsinaisesti tapahtui.

Tätä kirjaa suosittelen (huolimatta Peter Mustosen kamalasta kannesta) vaikkakaan en ole varma kenelle. Ehkäpä kenelle tahansa, joka pitää hyvästä ja haastavasta science fictionista ja fantasiasta. Tiedän, että tämä on mahdotonta, mutta yrittäkää lukea Musta torni ilman Kingin muun tuotannon tuomia ennakkoasenteita. Minulla oli helppoa. Nämä muinaiset Magazine of Fantasy & Science Fiction -lehdessä julkaistut jutut olivat ensimmäiset koskaan lukemani Kingit silloin toistakymmentä vuotta sitten.

Juhani Hinkkanen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute