Taivaan valtiaat

Taivaan valtiaat

(Aikakoneesta 3/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

John Brosnan: Taivaan valtiaat (The Sky Lords, 1988),
Kirjayhtymä, 1991, sidottu, ISBN 951-25-3560-7, 378 s.
Suom. Jukka Sirola.

Huima visio. Jälleen kerran.

John Brosnan on aivan outo nimi kirjailijana, mutta on alan asiantuntija. Osoittautui, että hän on mm. yksi Peter Nichollsin suuren sf-ensyklopedian toimittajista osa-alueenaan tieteiselokuvat. Vauhdilla ja toiminnallisena etenevässä Taivaan valtiaissa voi tätä tietämättäkin havaita elokuvallista otetta.

Kirjaa lukiessa hämmensi melko pahasti törmääminen muutamiin yksityiskohtiin, jotka herättivät voimakkaita muistumia muista aikaisemmin luetuista kirjoista, mutta kirjan maailman osina ne sopivat: geneettisesti parannellut simpanssit ja kiihtyvä mies joka väittää tulevansa Marsista. Ilmalaivakulttuurista nyt puhumattakaan.

No vähät niistä, kirjan juonellinen vyörytys sai ajoittain jo epäilemään väitettä että tämä on kokonaisen trilogian ensimmäinen osa, ideoiden tuhlailu oli mielestäni turhankin massiivista yhden kirjan osalta. Minä pidin tästä kirjasta, mutta tiedän että tästä tullaan vielä puhumaan ja mielestäni tämän kirjan visioista on syytäkin puhua, ne ovat ajankohtaisia.

Kirjan maailma on taas kerran tuhon jälkeinen mutta ei ydinsodan. Neuvostoliiton ja USA:n kehitys kirjassa on jo kauan sitten johtanut liennytyksen hengessä rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja liittoutumaan. Katastrofi on seurausta biologisesta sissisodasta ja geneettisestä manipuloinnista, jonka taloudelliset eturyhmittymät ja yksityiset rikkaat aloittivat hyötyäkseen, ja joka tietysti riistäytyi valloilleen.

Todella häiritsevänä asiana koin kirjan sisältämän seksuaalisuuden, en sitä asiana vaan sen samankaltaisena muotona jona se suomalaisissa ns. seksilehdissä esiintyy: 50% hetero-, 25% lesbo- ja 25% homoseksualismia, joka kirjassa on sairaan tyylikkäästi kätketty genetiikan suomien kulissien taakse. Tässä tulevaisuuden Maassa ihmiset ovat vaarassa kadota tyystin. Eikö tällaisessa tilanteessa kasvanut lisääntymisvietti jo luonnollisena pelastautumistapana olisi kertomassa, missä mennään ihmiskunnan lähtölaskennassa.

Odotan jännityksellä Brosnanin sarjan seuraavaa osaa. Pitääkö kirjailijan mielikuvitus edelleenkin yllä juonen nopeasti etenevää vyörytystä, joka ryhdikkäällä sivilisaatioiden rippeiden kuvauksella, muiden mielenkiintoisten seikkojen ohella, piti kirjan mukanani jopa työpaikalla.

Lukekaa ja katsokaa ympärillenne, kaikki tämä voi olla todella tulossa.

Marko Mahnala


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute