Serenissima

Serenissima

(Aikakoneesta 4/1990)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Erica Jong: Serenissima. Romaani Venetsiasta
(Serenissima, A Novel of Venice, 1987),
Otava, 1990, sidottu, ISBN 951-1-11112-4, 240 s.
Suom. Hilkka Pekkanen.

Feminismin ja erotiikan puolestapuhujana kuuluisuutta niittänyt Erica Jong kokeili fantasiaa jo aikaisemmin teoksensa Fanny noitajaksoissa. Äskettäin suomeksi ilmestynyt Serenissima on painokkaampi siirtymä ulos arkitodellisuudesta. Venetsian filmijuhlille saapunut tähtinäyttelijä otaksuu juhlien päätyttyä alkavan Shakespearen Venetsian kauppiaaseen perustuvan elokuvan filmaukset. Mutkia tulee kuitenkin matkaan, ja sankarittaren levottomassa mielessä alkaa juhlahumun keskellä pilkahdella outoja menneisyyden hahmoja. Viimein lempeäluontoinen, paljon hyväksikäytetty sankaritar päätyy jonkinlaiselle egonkohennusmatkalle 1500-luvulle, missä hän elää toiminnallisen ja seksipitoisen seikkailun nuoren, Englannissa riehuvaa ruttoa paenneen Shakespearen kanssa.

Fantasiakirjallisuuden paatuneelle lukijalle ei tämä yksinkertainen aikatrippi niin hämmästyttävää ole. Mutta on toki aina ilo lukea Jongin tarkkasilmäistä ja nasakkaa tarinaniskentää. Venetsia on varmaan paljon mukavampi kaupunki, jos on itse rikas filmitähti.

Leena Peltonen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute