Aikakone-logo


SCIENCE FICTION &
FANTASIA

Aloitussivu

Aikakone FAQ

Sisältö

Mitä uutta Aikakoneessa

Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa

Uudet kirjat

Kirja-arvostelut

Kolahtaneita kirjoja

DVD-elokuvat

Uutisia

Aikagalleria

Kuukauden kuva

Aikakoneen linkit

Aikakoneen arkisto

Kaikkiruokaisen päiväkirja

Lukijoiden äänet

Palaute

Kapteeni Kuolio

Aikakartta


Vieras Tulevaisuudesta

(Aikakoneesta 4/1988)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Michael Crichton. Vieras tulevaisuudesta (Sphere, 1987)
Tammi, 1988, sidottu, ISBN 951-30-6904-4.

Michael Crichton on tehnyt yhden erittäin hyvän tieteisromaanin. Sen nimi on Andromeda uhkaa (The Andromeda Strain, 1969) ja se oli ensimmäisiä ja ansiokkaimpia dokumenttitekniikkaa käyttäviä alan teoksia.

Mitä Crichton on tässä välissä kirjoittanut, en tiedä, mutta mikäli ne eivät ole Vieras tulevaisuudesta -kirjaa kummempia, en usko olevani erityisen kiinnostunut.

Emsinnäkin kustantajan mainososasto on tehnyt taas kunnon tyrän. Koska oletetaan, että kirjan nimestä pitää heti heijastua kilometrin päähän sen genre, on alkuperäisnimi Sphere käännetty nimeksi, joka paljastaa kirjan ensimmäisen kolmanneksen koko jännitysmomentin.

Toiseksi, juoni ktistuu säntäilyksi ja tappeluiksi ja toinen toistaan seuraaviksi eriasteisiksi onnettomuuksiksi. Outo vainoaja merenalaisella tutkimusasemalla ei ole mitään muuta kuin Kymmenen pientä neekeripoikaa- ja Alien-konseptit samassa nipussa.

Kirjan henkilöt ovat paperinukkeja. Ja lopetus on vain pikkuisen parempi kuin toteamus: "Ohhoijaa, onneksi kaikki olikin vain unta".

Kyllä tämä keskinkertaisesta jännäristä silti käy. Voitte saada divarissa vaikka paremmatkin rahat kuin jostain typerästä science fiction -kirjasta.

Johanna Sinisalo


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin Aikakoneen arkistoon


Takaisin sivun alkuun