Aikakoneen linkit
Kotimaisia kirjailijoita
Seuraavassa linkkejä tärkeimpiin viime vuosikymmeninä uransa aloittaneisiin suomalaisiin tieteis- ja fantasiakirjailijoihin ja muutamiin jo klassikoiksi nousseisiin. Monista mainituista kirjailijoista löytyy tietoa myös Aikakoneen sivuilta, kätevimmin tiedostosta Kirjailija- ja taiteilijatietoa Aikakoneessa. Heidän toimialaamme kuuluvista julkaisuistaan pääsee parhaiten perille Suomenkielisen sf-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden bibliografiasta, joka on pääosin ajan tasalla vuoden 1999 loppuun.
- Erkki Ahonen ei ole vuosikymmeniin tuottanut kaunokirjallista tekstiä. Hän esittelee kotisivullaan kehittelemiään epäortodoksisia tulkintoja mm. suhteellisuusteoriasta. (13.5.1999)
- Marko Ahosen romaanista Ensimmäinen askel löytyy arvostelu Simo Kaupinmäen sivuilta. Keskisuomalaisen arkistossa on Ahosen artikkeli Ennustaminen on mahdotonta (alunperin Syke 15/11 1997) ja suuri määrä hänen elokuva-arvostelujaan. Keskisuomalaisen artikkelihakuautomaatti tuottaa (taiten käytettynä) vielä lukemattomia juttuja lisää, esimerkiksi meillekin tuttuja ilmiöitä käsittelevän artikkelin Saatanan hermosaha!. Timo Kokkilan sivuilla on muutama näyte hänen ja Ahosen strippi-sarjakuvasta Kulmia. (13.5.1999)
- Anu Holopainen kertoo itsestään Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa, mukana myös bibliografia ja tekstinäyte. (13.5.1999)
- Boris Hurtta suhtautuu tietotekniikkaan vähintäänkin epäilevästi mutta kyllä hänkin on jälkensä nettiin jättänyt. Runsaimmin Hurtan jälkiä löytyy Wanhain herrain tieteiskirjallisuuden nautiskelu huoneelta ja lisäksi on saatavilla ainakin alunperin Spinissä 1/98 julkaistu novelli Allahin kyyhkynen (Turun science fiction seura) ja muistokirjoitus Pekka Markkulasta, alunperin Portista 2/1998. (13.5.1998)
- Viivi Hyvösen haastattelu löytyy Kuopion kaupungin Verkko-kuopiolaisesta. (13.5.1999)
- Tammen sivuilla on esittely Risto Isomäestä ja hänen romaanistaan Herääminen (käyttäkää sivulla olevaa hakua, linkittäminen suoraan dokumenttiin ei toimi). Isomäen Puukirja on esitelty BookNetissä, ja arvosteltu Kumppanissa, joka on julkaissut myös hänen artikkeleitaan. (13.5.1999, täydennetty 17.9.2000)
- Hyvä bibliografia ja esittely Olli Jalosesta löytyy Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta ja toinen aika kelvollinen Nettiset-lehdestä. (13.5.1999)
- Tove Jansson -tietoutta on tarjolla aivan ylettömästi. Yksityiskohtaiset perustiedot löytyvät Suomen kansallisbiografian artikkelista, Tampereen Muumilaaksosta löytyy runsaasti muumitietoutta ja englanninkielinen The Moomin Troll Homepage on myös suositeltava, joskin sen edellisestä päivityksestä on jo aika kauan, samoin kuin löytämämme muumilinkkilista, eikä pidä unohtaa Muumien ystävät -yhdistys MYY:tä. (13.5.1999)
- Alexis Kouros ylläpitää omia kotisivuja, joita suosittelemme. Artikkeli kirjailijasta, otsikolla Omaa kulttuuria ei tarvitse hylätä, on luettavissa Koulutie-lehden osastossa Kolareita ja kohtaamisia. (13.5.1999)
- Leena Krohnilta suosittelemme alkajaisiksi hänen omaa kotisivuaan. Lisäämme linkkejä kunhan ehdimme perehtyä saatavilla olevaan hyvin laajaan tarjontaan (emme taida ehtiä, olemme luvannet jo yli kjolmen vuoden ajan). (21.3.1998)
- Kimmo Lehtosella on omat sivut ovat ainakin toistaiseksi kateissa. Saatavilla on kuitenkin Marko Kivelän laatima haastattelu ja Olli Löyttyn (Kumppani) arvostelut romaanista Timbuktun hetket sekä perustiedot kirjailijasta sisältävä esittely BookNetissä. (6.1.1998/13.5.1999)
- Raili Mikkanen & Niko Mikkanen (äiti & poika) ovat kirjoittaneet yhdessä kaksi fantasiaromaania. Paitsi edellälinkitettyä kotisivua, on Raili Nikkaselta esittely, bibliografia ja tekstinäyte Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa. (13.5.1999)
- Kari Nenosesta löytyy yllättävän vähän tietoa mutta Wanhain herrain tieteiskirjallisuuden nautiskelu huoneelta pääsee alkuun. (13.5.1999)
- Kimmo Sanerista ei netistä tunnu löytyvän muuta asiatietoa (palkintoluetteloiden ym. listausten lisäksi) kuin oma arvostelumme hänen novellikokoelmastaan Valon takana. (17.9.2000)
- Johanna Sinisalon artikkeli Millaista scifiä kirjoitan ja miksi? ja listaus hänen antologioissa julkaistuista novelleistaan on osa Kangasalan kirjaston kirjallisuusiltojen sarjaa otsikolla Matalaa ja korkeaa. Tammen sivuilla on lyhyt esittely hänestä ja hänen ensiromaanistaan Ennen päivänlaskua ei voi (käyttäkää sivulla olevaa hakua, linkittäminen suoraan dokumenttiin ei toimi). Varhainen Atorox-palkittu novelli Suklaalaput on Turun sf seuran sivulla. Saatavilla on myös juonitiivistelmiä hänen TV2:lle laatimistaan käsikirjoituksista sarjaan Elämän suola, ainakin Tulivuoren juurella ja Auringon pimennys. Sittemmin hän on ollut kirjoittamassa sarjaa Samaa sukua, eri maata, jonka kotisivulta löytyvät myös jaksojen synopsikset mutta ei tietoa siitä kuka kunkin yksittäisen jakson on kirjoittanut. Ylioppilaslehden pakina Venuksen tyttäret Marsissa ei sekään liene aivan vailla mielenkiintoa. (27.3.1998, täydennetty 17.9.2000)
- Lehdessä Yliopisto on Timo Surkan juttu Hei, me sensuroidaan. Aikaisemmin linkitetty kirjailijaesittely Book Studion sivuilla näyttää kadonneen. (13.5.1999)
- Juha K. Tapiosta löytyy jonkin verran tietoa Portti-lehden sivuilta. (13.5.1999)
- Ritva Toivola kertoo itsestään Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelissa, mukana myös bibliografia ja tekstinäyte. Tammen sivuilla on kirjailijan esittely ja juttua hänen teoksistaan (käyttäkää sivulla olevaa hakua, linkittäminen suoraan dokumenttiin ei toimi, monet esittelysivun teosluettelon kirjojen nimistä ovat linkkejä, vaikka ne eivät ensi silmäyksellä sellaisilta näytäkään). (13.5.1999)
- Paras esittely Maarit Verrosesta löytyy hänen kustantajansa Tammen sivuilta (käyttäkää sivulla olevaa hakua, linkittäminen suoraan dokumenttiin ei toimi, ja täälläkin kirjojen nimet linkkejä). Hyvä tietopaketti on myös Kempeleen lukion oululaisia nykykirjailijoita esittelevä Pohjolan valkeus -sivusto. Oulun yliopiston kirjastotieteen ja informatiikan laitos on julkaissut Verrosen novellin Viisauden lähde ja sen ohessa perustiedot kirjailijasta mutta tämäkin sivu on jo aika vanha (linkki ei toimi?). Lisäksi löytyy Heikki Sauren arvostelu kokoelmasta Kulkureita ja unohtajia (alunperin Etelä Suomen Sanomista) ja Roope Lipastin arvostelu romaanista Pimeästä maasta (Turun ylioppilaslehti). (13.5.1999, täydennetty 17.9.2000)
- Myös Pekka Virtanen on parhaiten tavoitettavissa Wanhain herrain tieteiskirjallisuuden nautiskelu huoneelta ja lisäksi löytyy Atorox-palkittu novelli Perinne Turun SF Seuralta. (13.5.1999)
- Aviopari Taru ja Tarmo Väyrysen kotisivulla on perustietoa kirjailijoista ja näytteitä heidän töistään. Infoplaneetan kirjoitussivulla on Taru Väyrysen artikkeli Ohjeita luovaan kirjoittamiseen ja tietoa kirjailijasta. Lisätietoa löytyy myös Suomen nuorisokirjailijoiden nettimatrikkelista. (13.5.1999)
Takaisin linkkihakemistoon
Takaisin sivun alkuun
|