Kauhun vuodenajat 1

Kauhun vuodenajat

(Aikakoneesta 2/1992)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Stephen King: Kauhun vuodenajat
(alkupuoli teoksesta Different Seasons, 1982).
Book Studio, 1992, nidottu, ISBN 951-611-462-8, 320 s.
Suom. Tapio Tamminen, päällys Kari T. Leppänen.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Stephen King kirjoittaa stephen king -kirjojaan tiheämpään tahtiin kuin minä kykenen niitä lukemaan. No, onhan niitä jokunen tullut luettuakin. Kyllähän te tiedätte, millaisia ne ovat. Sujuvasti kirjoitettuja, mukavasti ahdistavia ja kevyesti kauhukirjallisuuden teemoja modernisoivia. Lieneekö sitten oma vikani, kun en ole jaksanut Kingistä niin kauheasti kiinnostua. Monet muut ovat kiinnostuneet.

Kingin kirjoja on tuota kiinnostusta kuvastellen suomennettu viime aikoina todella tuhdisti, vailla äärtä ja rajaa. Luulisi siinä jo uskollisenkin lukijakunnan väsyvän. Tai ehkä se ei väsy koskaan.

Eipä silti, kyllä King ihan kirjailijasta käy, jos totta puhutaan. Tässäkin teoksessa olevat tarinat (pitkä novelli ja pienoisromaani?) ovat osoituksia ammattitaidon hallinnasta. Erinomaisia osoituksia, oikeastaan.

"Rita Hayworth ja Shawshankin vankila" on ovelasti laadittu vankilakuvaus, joka tuo mieleen monet saman genren elokuvat, mutta joka kuitenkin kykenee yllätyksiin useammassakin käänteessään. Kauhuun se liittyy oikeastaan vain eräänlaisten assosiaatioiden kautta. Se tuo mieleen amerikkalaisten kauhusarjakuvien sisaruksina syntyneet rikossarjakuvat, jotka olivat sukua kauhusarjakuville myös eettisen oikeamielisyytensä kautta. Paha saa palkkansa, ja hyvä myös.

"Etevä oppilas" jatkaa teemaa rikoksesta ja rangaistuksesta, mutta tässä yhteydessä eivät riitä enää yksittäiset murhat ja kuolemantuottamukset. Amerikkalaisen idyllin sisuskalut valuvat puhtaille pihanurmikoille. Unelmien takaa paljastuu visioita keskitysleireistä ja sarjamurhaamisesta. Jos Ray Bradburyllä olisi vesikauhu, hän voisi kirjoittaa tämäntapaisen kertomuksen. Kaikki henkilöhahmot ovat karikatyyrejä, mutta tähän tyyliin lähestymistapa sopii erinomaisen hyvin. Tarina on moderni moraalinäytelmä - tai sitten pikemminkin epämoraalinäytelmä. Alan vähitellen uskoa, että EC-yhtiöiden kauhusarjakuvien henki ei ole täydellisesti kadonnut maailmastamme.

Tämähän olikin yllättäen ihan hyvä kirja. Nähtäväksi sentään jää, koska jaksan lukea seuraavan Kingin. Huokaus.

P.A. Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute