Paholainen käsikirjoituksessa

Paholainen käsikirjoituksessa

(Aikakoneesta 3/1990)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Nathaniel Hawthorne: Paholainen käsikirjoituksessa,
Like, 1990, nidottu, ISBN 951-8929-28-9, 178 s.
Suom. Arvi Tamminen.
Sisällysluettelo (Jyväskylän SF Seura 42:n bibliografiasta)

Nathaniel Hawthorne (1804 - 1864) ei oikein jaksanut arvostaa uskoa jatkuvaan edistykseen ja ihmisen hyvyyteen. Tämä seikka tulee selvästi näkyviin hänen novelleissaan, jotka usein kykenevät näyttämään yhteiskunnassa vallitsevien arvorakennelmien perimmäiset syyt paljaimmillaan.

Hawthornen esitystapa oli tavallaan hyvin pehmeä ja ymmärtäväinen. Hänen teksteissään puhuu pikemminkin maailmasta erillään pysyttelevä runoilija kuin kantaaottava satiirikko - Mutta tämä esitystavan pehmeys vain vahvistaa tekstien peileistä heijastuvan ruman kuvajaisen tehoa. Hyvät naiset ja herrat: NÄMÄ TARINAT OVAT ILKEITÄ.

Ilkeimmillään Hawthorne esiintyy tämän kokoelman ensimmäisessä ja viimeisessä tarinassa. "Lumityttö" leikkaa esiin aikuisten ja lasten maailmojen erot aivokirurgin tarkkuudella. "Järjen maailmassa" fantasian osana on kadota ja unohtua. "Paholaisen käsikirjoituksessa" -novelli antaa kirjallisuuden todellisesta merkityksestä kuvan, joka on joko synkkä tai sitten ei. Sen totuusarvoa on vaikeaa epäillä, sillä se perustuu kirjailijan omakohtaisille kokemuksille.

Henk.koht suosikkini on kuitenkin novelli "Nuori Isäntä Brown", jossa säälimättömästi paljastuu koko yhteiskunnan huolellisesti peitetty pahuus. Lopulta käy aivan samantekeväksi, ovatko kokemukset unta vai totta. Niiden synnyttämä pohjaton epäilys on liiankin hallitseva tosiseikka.

Like on siis koonnut Hawthornen muutamia kauhu- ja fantasianovelleiksi luonnehdittavia kertomuksia pieneksi ja kaikin tavoin tyylikkääksi kirjaseksi. Kokoelma olisi voinut olla laajempikin, mutta myöntää täytyy, että tästä teoksesta on saatu tehtyä miellyttävä kokonaisuus.

P.A.Manninen


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute