Mutantti

(Aikakoneesta 1/1991)


Takaisin arvosteluhakemistoon

Robin Cook: Mutantti (Mutation, 1989),
Gummerus, 1990.
Suom. Jukka Sirola ja Jukka Jääskeläinen

Robin Cook tunnetaan Suomessakin lääketieteellisten menestysromaanien (Kooma, Kuume, Virus) tehtailijana. Mutantti lienee kirjoitettu (ja suomennettu) helpon rahan toivossa, kun biotekniikka on muutenkin kaikin puolin pinnalla.

Nerokas, mutta moraaliton molekyylibiologi tekee geeninsiirrolla koeputkilapsestaan vielä nerokkaamman ja moraalittomamman hirviön, joka alkaa kolmivuotiaana tehdä nobeltasoista tutkimusta, ehtien siinä sivussa vielä käydä muina miehinä koulua ja tehdä erinäisiä kamaluuksia... Vieläkö kiinnostaa? Ei minuakaan. Ennemmin olisin syönyt lautasellisen pirunpihkahyytelöä kuin lukenut tämän uskomattoman tekeleen.

Mutantti on luvattoman huteraa jälkeä kauttaaltaan. Cook on saanut käsityksensä tieteenteosta varmaan jostakin 50-luvun kalkkunaelokuvasta, jossa yksinäinen neropatti ratkaisee laboratoriossaan aivan kaiken (tai lähestulkoon). Molekyylibiologian todellisiin mahdollisuuksiin ja ongelmiin kirjoittaja ei ole vaivautunut perehtymään lainkaan.

Juoni on ennalta arvattavissa, kerronta puisevaa ja paperinohuista "henkilökuvista" ei viitsi edes puhua. Käännöksenkin olisi voinut tarkistuttaa jollakin asiantuntijalla.

Koko kirjan olisi ylipäätään voinut jättää julkaisematta, niin tasaisen lattea pannukakku se on.

Tapani Ronni


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute