Sielusta sieluun

Sielusta sieluun

(Aikakoneesta 4/1989)


Takaisin arvosteluhakemistoon

K.W. Jeter: Sielusta sieluun (Soul Eater, 1983),
Jalava (Jalavan Kauhusarja 5), 1989, nidottu,
ISBN 951-8954-16-X, 226 s.
Suom. Marja Hilden, päällys Jari Rasi.

Jalava ei ole tuottanut nytkään pettymystä, ainakaan minulle. Tyyli hämmensi aluksi, mutta juonen keräävä kehittyminen on mukaansatempaavaa ja selvä loppuselvittely antaa vastauksia moneen kysymykseen, jotka kirjan varrella jäävät kaivelemaan lukijaa.

Henkilöasetelma on viehättävä: isä Braemer ja tytär Dee, takana avioero. Perheen äiti Renee on aivonsa kemiallisesti räjäyttänyt, koomaan vaipunut elävä ruumis, joka pystyy tunkemaan itsensä sielusta sieluun aiheuttaen kaikkea kammottavaa painajaisista murhiin. Kun Reneen yhtä hullu veli, Jess, on sisarensa hengenheimolainen, jäävät Kathy-sisko ja adoptiosisar Carol kammottavien ja splatter-tyylin elämäntapaa janoavien perheenjäsenten jalkoihin. Onneksi ei-sukulaiset ovat heidän suoran vaikutuksensa ulottumattomissa, melkein.

Jeter on kirjailijana outo. En tiennyt kirjailijasta mitään ennen tätä, ja tämäkin on kaikki mitä hänestä tiedän. Kirjailijan luomat visiot, kliimaksit, joissa hulluudella tuntuu olevan kätensä pelissä, ovat kristallin kirkkaita antaen lukijalle inhottavan tunteen selkäytimeen. En ole lukenut teosta alkukielellä, mutta käännös on sujuvaa muutamin poikkeuksin. Ehkä se on ollut panovirhepaholainen.

Kun seuraavan kerran olette lasten kanssa tekemisissä, katsokaakin, ettei veitsiä ole heidän ulottuvillaan. Lasten sisällä voi olla jokin tosi ilkeä täti. Tai kun ette tunne olevanne aivan oma itsenne, muistelkaa, onko teillä sairaalassa koomassa, kippurassa sukulaista, joka haluaa olla ilkeä.

Jari Rasin kansi on tähän mennessä onnistunein, mutta miksi Dee on kuvattu kanteen noin 95-vuotiaaksi?

Marko Mahnala


Takaisin arvosteluhakemistoon


Takaisin sivun alkuun


Aloitussivu - Sisältö - Mitä uutta Aikakoneessa - Uudet kirjat - Kirja-arvostelut - Kolahtaneita kirjoja - DVD-elokuvat - Kirjailija- & taiteilijatietoa Aikakoneessa - Uutisia - Kaikkiruokaisen päiväkirja - Aikakoneen linkit - Aikakoneen arkisto - Lukijoiden äänet - Kuukauden kuva - Kapteeni Kuolio - Aikakone FAQ - Palaute